kalavrita 2023

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023 συμμετείχαν στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Βγες έξω...από το σχολείο!».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με ενδεικτικούς σκοπούς τη συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών/τριών ότι το φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφία, ήταν, είναι και θα είναι κρίσιμος γεωπολιτικός και ιστορικός παράγοντας, τη συνεργασία του σχολείου με τοπικούς φορείς καθώς και με άλλα σχολεία και την ανάπτυξη ιστορικής κρίσης και συνείδησης.

Έτσι, εκπονήθηκε από τους μαθητές/τριες της Γ Τάξης ομαδο-συνεργατικό διαθεματικό (Γεωγραφία - Ιστορία) project με θέμα "ΒΟΥΝΑ...ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ" («Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος με πρωταγωνιστές τα ελληνικά βουνά»: Πίνδος-Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Άγκιστρο-Οχυρό Ρούπελ, Ύψωμα 107-Μάλεμε και μάχη της Κρήτης, Τυμφρηστός-Εθνική Αντίσταση, Οίτη-Ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου, Χελμός-Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων) από την οποία προέκυψε το ομότιτλο ηλεκτρονικό βιβλίο (https://online.fliphtml5.com/ftygg/nmyl/).

Στο Β τετράμηνο, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος και στον τόπο εκτέλεσης της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Εκεί, οι μαθητές/τριες είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με την 83χρονη Ε.Ζ., που στα τρία της χρόνια έχασε πατέρα και αδελφό στη σφαγή. Με φωνή ραγισμένη αλλά σταθερή, πρόσφερε μια πολύτιμη προσωπική αφήγηση. Γιατί μόνο η μνήμη και η δικαίωση μπορούν να οδηγήσουν στην κατανόηση και στη συμφιλίωση. Αντίθετα, η αμνησία εκτρέφει τη μνησικακία και το μίσος. (https://youtu.be/AV0mXpaN3wA)

Οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν αυτή την…ορεινή αποστολή:

Ελ. Δάφνος
Γ. Ζάχος
Θ. Κεφαλά
Αρ. Κωστάκη
Χρ. Ράπτης

Xιουμοριστικό video που δημιούργησε η Πολιτιστική ομάδα του Σχολείου μας για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την καραντίνα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Τζένη Σιούτη ΠΕ07

Με το νου και την καρδιά μας στραμμένα σε όλους όσους παλεύουν τον ύπουλο ιό, αλλά και την ανασφάλεια και την οικονομική στενότητα και το φόβο, η πολιτιστική μας ομάδα σας εύχεται

«Καλά Χριστούγεννα»

με υγεία, αλληλεγγύη και αισιοδοξία για «το μέλλον που δεν θα έρθει από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».
Χρόνια Πολλά με υγεία, αλληλεγγύη και αισιοδοξία!

Η πολιτιστική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

 

Διαδικτυακή συναυλία της Πολιτιστικής Ομάδας εν μέσω καραντίνας
Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 στις 19:00 το απόγευμα στο διαδίκτυο, fb και youtube, πρώην και νυν μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης παρουσιάσαμε μια μίνι συναυλία με αγαπημένα μας τραγούδια. Οι τοίχοι των σπιτιών μας και η καραντίνα δεν μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Η δύναμη της παρέας ξεπέρασε τέτοιου είδους δυσκολίες, άλλωστε πάντα οι δεμένες παρέες βρίσκουν τρόπους να περνούν όμορφα. Επιμένουμε πεισματικά πως η επαφή με την τέχνη είναι αυτή που γεμίζει με φως τη ζωή μας, που σπάει το μίζερο και το γκρίζο που κυριαρχεί στις μέρες μας και ναι είναι το εργαλείο για να φτιάξουμε καλύτερο σχολείο και κατά συνέπεια, καλύτερη κοινωνία.
https://www.youtube.com/watch?v=9OsuMyaYC-Y&t=52s

Πολιτιστική Ομάδα: Mικρό μαθητικό λεύκωμα για τον Luis Sepulveda
Πρωτόγνωρη η σχολική χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες και για την πολιτιστική ομάδα μας. Είχαμε πολλά σχέδια αλλά ο covid 19 είχε άλλη γνώμη. Ασχολιόμασταν με το λαϊκό παραμύθι και την διάσωσή του μέσω της προφορικής αφήγησης. Ο αγαπημένος μας παραμυθάς ο Λουίς Σεπούλβεδα δεν μπορούσε φυσικά να λείπει από αυτό το project. Το μικρό αυτό λεύκωμα είναι προϊόν αυτής της ενασχόλησης. Του χρόνου ελπίζουμε να μπορέσουμε να δραματοποιήσουμε κάποιο από τα παραμύθια του. Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!
https://www.scribd.com/document/465358362/M%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-Luis-Sepulveda?fbclid=IwAR1Q3uJ_f69RSlnw7MO19IflK8mDaDxc0JdyLXjxMrLeB5jhvBh_j1qZrkY

 

spoulveda

 

Η μικρού μήκους βραβευμένη μαθητική ταινία της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας.

Η ταινία μας απέσπασε το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ EUFORIA, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε στους φιναλίστ του SESIFF (Seoul international Extreme-Short Image & Film Festival) προβλήθηκε σε event για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες καθώς και σε πολλά σχολεία στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας.

 

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 8:30 το βραδάκι στο αίθριο θεατράκι μας, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας θα παρουσιάσει μία πολυμεσική εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο: «Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε».

Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση του εγκεκριμένου από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας πολιτιστικού προγράμματος για τον Γιάννη Ρίτσο, με την ποίηση του οποίου ασχοληθήκαμε ολόκληρη τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες. Θα χαρούμε πολύ αν μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Σχεδιασμός – Επιμέλεια: Τζένη Σιούτη

Μουσική επιμέλεια: Αριάνα Κωστάκη

ritsos1             tompoi

 

studio

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας, προσκλήθηκε από το Διαδικτυακό ραδιόφωνο του Δήμου Ηλιούπολης sunshineradio.gr και την εκπομπή "Για την Ηλιούπολη... Συλλογικά ", στην εορταστική χριστουγεννιάτικη εκπομπή τους. Η ομάδα μας παρουσίασε ένα αφιέρωμα για τα Χριστούγεννα με λογοτεχνικά – ποιητικά - θεατρικά κείμενα, από Παπαδιαμάντη, Ν. Βρεττάκο, Γ. Ρίτσο, Κ. Βάρναλη, Γ. Κοντό, Τ. Λειβαδίτη, καθώς και αποσπάσματα από παλαιότερες θεατρικές μας παραστάσεις. Τα παιδιά μας απήγγειλαν, αφηγήθηκαν, τραγούδησαν και ευχήθηκαν από μικροφώνου.

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στο παρακάτω link:

https://www.mixcloud.com/sunshinewebradio/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-17-12-2018-2%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82/?fbclid=IwAR06jJLNLwUGvZU_oRnfI-1qRr5WvCReU8MGa_ZZRimCnlbK9N_YMqqKJyI

 

OFFICIAL POSTER OLYMPIA IFF 2018

 Οι ικέτιδές μας στο ειδικό αφιέρωμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην επίσημη αίθουσα του Φεστιβάλ, το κινηματοθέατρο Απόλλων του Πύργου.

Σ' αυτό περιλαμβάνονται ταινίες που πραγματεύονται μεν θέματα της παιδικής και νεανικής ηλικίας (διεθνής όρος Films About Children and Youth) αλλά δεν καλύπτουν κάποια (ή κάποιες) από το προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην κατηγορία "Ταινίες ΓΙΑ παιδιά και νέους".

Στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνονται 9 ελληνικές ταινίες (4 μυθοπλασίας, 4 ντοκιμαντέρ και 1 animation) που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία «ταινίες για παιδιά και νέους» αλλά ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία που διεθνώς αποδίδεται με τον όρο «Films About Children and Youth».

Οι ικέτιδές μας θα προβληθούν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα  στο κινηματοθέατρο Απόλλων του Πύργου.

Το ταξίδι συνεχίζεται….

 

 logo Creative Ideas                                                         2017 04 20 14.37.31 copy

gatsosafisaΗ Πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας σας προσκαλεί την Κυριακή στις 18 Μάρτη, στις 8 το βράδυ, στο σχολείο, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Φιλοξενούμε την Αγαθή Δημητρούκα, η οποία θα μας μιλήσει για τον ποιητή Νίκο Γκάτσο.

Η Αγαθή Δημητρούκα γεννήθηκε το 1958 στο Πεντάλοφο Αιτωλοακαρνανίας, ένα χωριό κοντά στο Μεσολόγγι. Στιχουργός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, μεταφράστρια. Το 1974 συνέδεσε τη ζωή της με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο και αργότερα άρχισε να γράφει στίχους για τον Μάνο Χατζιδάκι. Ως στιχουργός συνεργάστηκε στη συνέχεια με νεότερους συνθέτες, ενώ παράλληλα άρχισε να μεταφράζει λογοτεχνικά κείμενα από τα ισπανικά. Ήδη αριθμούνται αρκετά βιβλία με μεταφράσεις της από αυτήν την γλώσσα.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: «Τα σπίτια αφηγούνται», με το οποίο καταπιάνεται η Πολιτιστική Ομάδα μας την φετινή χρονιά. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για τα σπίτια ως φορέων της μνήμης και της ταυτότητας, ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικών επιρροών, μεταβάσεων και διαρκούς ροής στο πέρασμα των χρόνων. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Δείχνουμε στα παιδιά ότι κάθε σπίτι μιλά την δική του «γλώσσα», μεταφέρει το δικό του «ιστορικό» φορτίο, το αποτύπωμα των ανθρώπων που το κατοίκησαν. Η «άλλη» ιστορία, η μικροϊστορία δηλαδή, απέναντι στην μεγάλη ιστορία. Αρχή λοιπόν με τον αγαπημένο μας κύριο Νίκο.

Σας περιμένουμε όλους με χαρά και θα σας πούμε και κάποια τραγούδια!

 

ΕΡΤ - κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ρεπορτάζ - αφιέρωμα στην ταινία μικρού μήκους: "Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες" με την οποία συμμετείχαμε στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο διακρατικό πρόγραμμα EUFORIA, όπου αποσπάσαμε την τιμητική διάκριση της"καλλιτεχνικής επίτευξης".

Για περισσότερα στην επίσημη σελίδα της ΕΡΤ:

http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/idisis/iketides-tou-eschylou-ke-ta-asynodefta-prosfygopoula-video/

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τη συγχαρητὴρια επιστολή της Δ/ντριας της Α΄ Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αθήνας, κ. Ψίνα για την ταινία ΕΔΩ

 

Tο teaser-trailer της ταινίας μας «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»

Tο teaser-trailer της ταινίας μας «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες», με την οποία συμμετείχαμε στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διακρατικού μαθητικού προγράμματος EUFORIA.

 {youtube}ZMA4Oh4DN8s{/youtube}

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία στην οποία μυθοπλαστικά ο Αισχύλος «συνομιλεί» με τους σημερινούς πρόσφυγες. Με οδηγό τους στίχους του μεγάλου τραγωδού προσπαθήσαμε να καταλάβουμε και να μιλήσουμε για το δράμα της σημερινής προσφυγιάς …

Ένα «ορεκτικό» για τους ανυπόμονους. Η ταινία θα ταξιδέψει σε φεστιβάλ της αλλοδαπής, αλλά και της ημεδαπής, για να επιστρέψει κάποια στιγμή εκεί που δημιουργήθηκε και να παραμείνει για πάντα στην καρδιά και στη μνήμη μας. Ραντεβού λοιπόν προσεχώς….

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας στήριξαν και μας ενθάρρυναν.

Τζένη Σιούτη υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας

sunshine web radio

Δύο ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερώθηκαν στην πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας, με την ευκαιρία της βράβευσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ταινίας μικρού μήκους που παρήγαγε η ομάδα με τίτλο: «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες».

Συγκεκριμένα:
• στις 5 Δεκεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο», στην ωριαία εκπομπή «Εδώδιμα και αποικιακά» με τον Αλέξη Βάκη.
• στις 11 Δεκεμβρίου στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηλιούπολης, στην εκπομπή «για την Ηλιούπολη… Συλλογικά» με την Βάσω Κοτσάλου.

Οι μαθητές/τριές μας τραγούδησαν ζωντανά στο στούντιο τα τραγούδια της προσφυγιάς, μίλησαν για την ταινία, για τις δράσεις της ομάδας, για τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματά τους, για τα μελλοντικά μας εγχειρήματα.

Για την πολιτιστική ομάδα
Τζένη Σιούτη

Μπορείτε να ακούσετε τις εκπομπές στις παρακάτω διευθύνσεις:

https://www.mixcloud.com/sunshinewebradio/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-11-12-2017/

http://www.stokokkino.gr/archive.php

 

siouti1thes

Η πολιτιστική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης εκπροσώπησε το σχολείο μας στην δραστηριότητα Euforia, με την μικρού μήκους ταινία: «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες», η οποία «παντρεύει» τις Ικέτιδες του Αισχύλου, με τους μονολόγους των ασυνόδευτων παιδιών του Αιγαίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπακάλη. Τα γυρίσματα έγιναν στην γενέτειρα του Αισχύλου Ελευσίνα. Η ταινία μας απέσπασε το βραβείο «Εξαιρετικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ποιητικής και δραματουργικής έκφρασης».
Το ταινιάκι μας έκανε τα πρώτα του βήματα και ετοιμάζεται να ξεπορτίσει για άλλες πιο αλαργινές αίθουσες, σε φεστιβάλ του εξωτερικού.

Απεριόριστες ευχαριστίες στα παιδιά της ομάδας, στον σκηνοθέτη Γιώργο Μπακάλη και σε όσους βοήθησαν και στήριξαν ηθικά και υλικά, ιδιαιτέρως τον Δήμο Ηλιούπολης.

                                                siouti2thes    siouti4thes

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία και τους συντελεστές της πατήστε ΕΔΩ.

 

Η μικρού μήκους ταινία της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας, «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες», στην οποία οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου συνομιλούν με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα του Αιγαίου, ξεκινάει το ταξίδι της... Καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στην κινηματογραφική αίθουσα....

euforia

 

lefkoma

(πατώντας επάνω στην εικόνα, μπορείτε να μεταβείτε και να απολαύσετε το λεύκωμα της ομάδας για το σχολικό έτος 2016-2017)

Επιμέλεια: Τζένη Σιούτη ΠΕ07

 

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας υλοποίησε ένα εγκεκριμένο από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας εκπαιδευτικό – πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η έννοια του «άλλου» στην τραγωδία. Μια διαπολιτισμική προσέγγιση». Στόχος του προγράμματος ήταν πρωτίστως η ανάδειξη της σχέσης που υπάρχει μεταξύ ταυτότητας –ετερότητας. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, κυρίως μέσα από τη δραματική τέχνη, αποτέλεσε ανά τους αιώνες, και αποτελεί μέχρι και σήμερα, σημαντικό πολιτισμικό πρότυπο για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής αυτής κληρονομιάς. Αυτό επιδιώξαμε να το μεταφέρουμε στους μαθητές μας, στοχεύοντας στην άμβλυνση των προκαταλήψεων και των στερεοτυπικών προσεγγίσεων του «άλλου», καταδεικνύοντας την ανάγκη μιας προοδευτικής στάσης ζωής, σε μια κοινωνία πλουραλισμού, αποδοχής και δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας δημιούργησε μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα Ικέτες», η οποία «παντρεύει» τις Ικέτιδες του Αισχύλου, με τους μονολόγους των ασυνόδευτων παιδιών του Αιγαίου.

Το σχολείο μας δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από το Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να ενταχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα υπό την αιγίδα του στη διακρατική εκπαιδευτική δράση Euforia. Πρόκειται μια σειρά οπτικοακουστικών δράσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Euforia – European Films For Innovative Audience Development, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Laterna Magica της Ουγγαρίας και το πανεπιστήμιο Spo?eczna Akademia Nauk της Πολωνίας.
Στη διάρκεια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Νεανική Οθόνη θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για το Student Film Project, με τίτλο Ντοκιμαντέρ από τα παιδιά, όπου θα απονεμηθεί βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Η συγκεκριμένη δράση της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας έχει επίσης την στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης.
Τζένη Σιούτη
Υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας

voxitis1a                     archeological site     invitationiketides

       

meresbrecht

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα» και με το σύνθημα «Των Λαών η Ανεξήγητη Υπομονή» έρχεται από το Βερολίνο η πρωτότυπη μουσικό-θεατρική παράσταση που συνενώνει τις «Συνομιλίες Φυγάδων» και το «Αλφαβητάρι Πολέμου» σε κείμενο-ποίηση Bertolt Brecht και μελοποίηση Hanns Eisler, με ζωντανή μουσική, σε σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch.

Με αφορμή λοιπόν το φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα», οργανώθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος καλλιτεχνικό εργαστήρι, (Workshop), μια συνεργατική δράση μεταξύ μεταναστών καλλιτεχνών και ελλήνων ηθοποιών, σκηνοθετών και δραματουργών. Στο Workshop οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Andreas R. Bartsch σκηνοθέτης-εικαστικός και ο Jörg Mischke μουσικός διευθυντής και πιανίστας, από την περιβόητη Volksbühne του Βερολίνου, μίλησαν και επεξεργάστηκαν με τους συμμετέχοντες θεωρητικά και πρακτικά το καλλιτεχνικό πρόσωπο της κοινωνικής δράσης και μας μύησαν στις αρχές του Μπρεχτικού θεάτρου.

Αντιπροσωπεία της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας, είχε την τιμή να προσκληθεί και να συμμετέχει στο Workshop. Κριτήριο όπως ειπώθηκε για την συγκεκριμένη πρόσκληση είναι η ενασχόλησή μας με την θεατρική παιδαγωγική και πρακτική. Οι μαθητές μας, επί έξι ώρες παρακολούθησαν και συμμετείχαν στα δρώμενα αδιαμαρτύρητα και με έκδηλο ενδιαφέρον, αποσπώντας τα εύσημα από θεατές και διοργανωτές.

 

Αντιπροσωπεία της Πολιτιστικής Ομάδας του σχολείου μας, επισκέφτηκε το τριήμερο της Αποκριάς τη Θεσσαλονίκη, όπου και παρακολούθησε, κατόπιν πρόσκλησης, την τελετή έναρξης αλλά και κάποιες προβολές του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της ήταν και μία επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου παρακολούθησε την έκθεση για την ιστορία του ελληνικού σινεμά και συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την δημιουργία μίας ταινίας. Το σενάριο, το στήσιμο και το γύρισμα της ταινίας που δημιουργήθηκε και που σας παρουσιάζουμε, είναι αποκλειστικά εμπνευσμένο από τους ίδιους τους μαθητές και έγινε στο στούντιο του μουσείου σε συνεργασία με ειδικευμένους στην κινηματογραφική τέχνη παιδαγωγούς.

{youtube}HAsgP_y-a2g{/youtube}