Την Πέμπτη 25 Απριλίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης παρακολούθησαν το ενημερωτικό πρόγραμμα του κέντρου «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» που αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία Όρασης και τους Σκύλους Οδηγούς.
Η ενημέρωση έγινε από την χειρίστρια κα Τζουλιάννα Μπούση μαζί με την UNI, ex guide dog της. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εισήγηση που εστίασε στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην κατάρριψη στερεότυπων που μπορεί να υπάρχουν για τα άτομα με προβλήματα όρασης και τέλος στην ανάγκη για μια πιο συμπεριληπτική και προσβάσιμη κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία.Επιπλέον, έμαθαν πόσο καιρό διαρκεί η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού, ποια είναι η διαδικασία για να υιοθετήσει κανείς έναν σκύλο οδηγό και ποια χρειάζεται να είναι η συμπεριφορά μας όταν συναντάμε στον δρόμο ένα άτομο με προβλήματα όρασης είτε συνοδεύεται είτε όχι από ένα σκύλο οδηγό.Στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές και τις μαθήτριες και δόθηκε χρόνος για να γνωριστούν με την Uni.

kentroodigoiskiloi2

Η ποίηση του 1821 και το 1821 στη νεότερη ποίηση

eggonopoulos

22 Μαρτίου 2024. Μια μέρα πριν, η παγκόσμια ημέρα ποίησης∙ τρεις μέρες μετά, η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού . Η μικρή γιορτή μας επιδίωξε ένα δέσιμο αυτών των δύο σπουδαίων συμβόλων: ένα αφιέρωμα στην ποίηση του 1821 αλλά και στους «κραδασμούς» της στη μετέπειτα ποίηση… Η ποίηση είναι η μετουσίωση των σπουδαίων πραγμάτων. Το αθάνατο ΄21 έγινε ποίηση. Οι θυσίες των σπουδαίων ανθρώπων που σθεναρά πολέμησαν για την Ελευθερία μας ταξίδεψαν σε λέξεις φωτεινές, σε στίχους γεμάτους αλήθεια και έφτασαν ως εμάς. Μικρά ποιητικά διαμάντια που αντιπροσωπεύουν την πάλη εκείνη της μεγάλης ελληνικής ψυχής, της τεντωμένης σαν τη χορδή ενός τόξου, κατά της τυραννίας. Πολλές γενεές Ελλήνων έσκυψαν πάνω σ’ αυτά τα καλλιτεχνικά διαμάντια και αφουγκράστηκαν τις παλλόμενες ψυχές που διψούσαν για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ας σκύψουμε και εμείς οι νεότεροι πάνω από την ποίηση ή μάλλον ας κοιτάξουμε ψηλά. ΨΗΛΑ. Γιατί η ποίηση ταξιδεύει τις αξίες και τα ανθρώπινα οράματα πάνω απ’ το χρόνο. Κι όταν ο άνθρωπος γυρεύει απαντήσεις, δεν έχει παρά να κοιτάξει ψηλά. Αν θέλει να λέγεται Άνθρωπος…

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που έδωσαν σχήμα και πνοή στην οργάνωση της γιορτής με τις αφηγήσεις, τις μαγικές μουσικές, τις φωνές και τους χορούς τους καθώς και τη Διεύθυνση και τους αγαπητούς συναδέλφους/τις αγαπητές συναδέλφισσες που συνέδραμαν ηθικά στην προσπάθειά μας.

Επιμέλεια γιορτής: 

Αριάνα Κωστάκη
Κατερίνα Μπράβου
Φανή Τάσιου

eik1

Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2023 το Εκθεσιακό Κέντρο Ηλιούπολης φιλοξένησε την εικαστική έκθεση «Ζωγραφική με Σχήματα». Στην έκθεση παρουσιάστηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα των εικαστικών συνθέσεων μαθητριών και μαθητών που συμμετείχαν στον Όμιλο του Σχολείου μας «Ζωγραφική με Σχήματα» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023.
Οι επισκέπτες και επισκέπτριες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις δημιουργίες των μαθητών/μαθητριών και να αισθανθούν το ιδιαίτερο κέφι και τον ενθουσιασμό των παιδιών που εργάστηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου. Μέσα από την έμπνευση και τα ερεθίσματα που δέχτηκαν, τα παιδιά πέτυχαν να συνδυάσουν γνώσεις της γεωμετρίας και της αφηρημένης τέχνης των Καντίνσκι, Μιρό, Πικάσο, Μάλεβιτσς, Κλεε και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών με τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν ευφάνταστες πρωτοβουλίες και να πειραματιστούν με τη δική τους παλέτα χρωμάτων, δίνοντας σε κάθε ζωγραφικό πίνακα που φιλοτέχνησαν το μοναδικό προσωπικό τους ύφος.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με υπέροχες μελωδίες η Χορωδία και η Ορχήστρα του Σχολείου.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές της εκδήλωσης και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Ομίλου Ζωγραφικής Ροκανά Σοφία, Μπαφατάκη Χαρούλα και Δάφνο Λευτέρη, στη μουσικό μας Κωστάκη Αριάνα που είχε την επιμέλεια της μουσικής παράστασης και βεβαίως σε μαθητές και μαθήτριες, τα έργα των οποίων εκτέθηκαν όμορφα στην εκδήλωση.

Η Διεύθυνση

eik2

 

eik3

 

eik4

 

eik5 

Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την έγνοια τους για τον συνάνθρωπο και να χαρίσουν ξανά το χαμόγελο σε παιδιά που το στερούνται συμμετέχοντας στην εθελοντική δράση με τίτλο «Μια Σχολική Τάξη για ένα Δωμάτιο Νοσοκομείου» που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του παιδιού». 

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής οι μαθητές/ μαθήτριες των τμημάτων Β2, Β3, Γ1 καθώς και μαθητές/τριες από τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου δημιούργησαν με κέφι και προθυμία στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και χριστουγεννιάτικες κάρτες με θερμές ευχές για να υποστηρίξουν και να συντροφεύσουν τα παιδιά εκείνα, «τους αληθινούς μαχητές της ζωής» που θα περάσουν τις γιορτινές μέρες σε θαλάμους παιδιατρικών κλινικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησε τους μαθητές/μαθήτριες, ενδυνάμωσε τους διαπροσωπικούς δεσμούς μεταξύ τους και τους βοήθησε να κατανοήσουν βιωματικά την ουσιαστική αξία της αλληλεγγύης και της έννοιας της ενσυναίσθησης.

Επίσης, ο εκπαιδευτικός όμιλος "Ζωγραφική με σχήματα" πιστός στην υπόσχεση του, μετά από την καρποφόρα συνεργασία με το " Χαμόγελο του παιδιού" κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, επισκέφτηκε την Πέμπτη 30/11/23  ένα από τα καταλύματα της οργάνωσης για να παραδώσει 4 δημιουργίες - πίνακες των μαθητών του σχολείου μας.  

xamogelo

 

Με χαρά και συγκίνηση, οι πίνακες, οι χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια παραδόθηκαν από αντιπροσωπεία του 15μελους Συμβουλίου των μαθητών.Τους μαθητές συνόδευαν η Διευθύντρια του σχολείου, ομάδα Καθηγητών και ένας κηδεμόνας.

Από τη Διεύθυνση

«1940-1944
ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΖΗΣΑ…ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΑ»

 

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945) ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και αιματηρή (50 εκατομμύρια νεκροί και αγνοούμενοι) ένοπλη σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία.
Υπήρξε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος που έπληξε κυρίως τους αμάχους.
Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο την 28η Οκτωβρίου 1940 με «ΑΕΡΑ» για να περάσει από την εκκωφαντική σιωπή της Κατοχής στην Ανάσα της Απελευθέρωσης.
«Ο ιστορικός αντίκτυπος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο, ακόμη και για τις γενιές που δεν έχουν πρόσβαση στη μνήμη. Ως ένα σημείο, μάλιστα, η ανάκληση της κοσμογονικής χρονολογίας αποτελεί έναν αυτοματισμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος». Μια σχολική γιορτή. Δεν έχουμε μάθημα.
Οι αναμνήσεις, ωστόσο, διαρκούν. Και μιλάνε. Ειδικά για όσους και όσες έζησαν εκείνη την περίοδο και είδαν – συχνά - να περνάνε «μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα». Μέσα από τις αφηγήσεις τους διαφαίνεται το ύφος εκείνης της μέρας αλλά και ολόκληρης της εποχής 1940 – 1944.

Και η κανονικότητα – από σύνθημα απλό - εκτιμάται αλλιώς.

28 2png

imeraathlitismou1

Η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 εορτάστηκε στο 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης την  Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μετέβησαν στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου στα γηπεδάκια 5Χ5 του ΠΑΟΔΗΛ (δίπλα στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης) όπου και συμμετείχαν μαζικά  σε αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες και εκδηλώσεις. 

Σκοπός των δράσεων ήταν να αποκομίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας που προσφέρει ο αθλητισμός μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας και της προσωπικής υπέρβασης.

Και πραγματικά τα παιδιά συνεργάστηκαν, έπαιξαν και χάρηκαν την όμορφη ημέρα κατανοώντας πρωτίστως με τρόπο βιωματικό οτι η άθληση είναι χαρά και ψυχαγωγία.

Τον σχεδιασμό, την επιμέλεια  και την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε  η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης κ. Φανή Τάσιου. 

Και εις άλλα με υγεία και ... ευεξία!

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας οι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαν σε ενημερωτική παρουσίαση και συζήτηση πάνω σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο CSI. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» (7 Φεβρουαρίου) στο πλαίσιο δράσεων που σχετίζονται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/μαθητριών ώστε να προλαμβάνονται και συντονισμένα να αντιμετωπίζονται προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις σε ένα περιβάλλον ασφάλειας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που φιλοδοξεί να αποτελέσει το σχολείο.

Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και ευαισθητοποιήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη  και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Προβληματίστηκαν σχετικά με την αρνητική χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό και ανακάλυψαν τρόπους να βοηθούν τους εαυτούς τους αλλά και τους συνομήλικους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαδικτυακά προβλήματα για να καταγγέλλουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν στα διαφορετικά διαδικτυακά περιβάλλοντα. Πάνω από όλα, οι μαθητές/μαθήτριες ενθαρρύνθηκαν να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος. Μετά το τέλος της παρουσίασης και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε συζήτηση με αφορμή προβληματισμούς/ απορίες των μαθητών/μαθητριών και απαντήθηκαν ερωτήματα που γεννήθηκαν στα παιδιά.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Α΄ Αθήνας στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης ύστερα από αίτημα/πρόσκληση της σχολικής μονάδας. Στόχος του σεμιναρίου που υλοποιήθηκε από τις κυρίες Θεοδωροπούλου, ψυχολόγο, και  Κανάκη, κοινωνική λειτουργό, ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόληψη και τη συντονισμένη αντιμετώπιση προβλημάτων στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα στο σχολείο. 

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν

  • η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα μαθητών
  • η προκλητική/εναντιωματική συμπεριφορά/ επιθετικότητα μαθητών στο χώρο του σχολείου
  • η διαμόρφωση τρόπων πρόληψης και υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης και ειρηνικής διευθέτησης από πλευράς των εκπαιδευτικών εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ μαθητών/μαθητριών στη σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση των εκπροσώπων του ΚΕΔΑΣΥ, συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις, εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα για θέματα τις σχολικής πραγματικότητας που εξακολουθητικά τους απασχολούν και ζήτησαν εκ νέου την αρωγή του ΚΕΔΑΣΥ για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού της ατομικότητας και της διαφορετικότητας όλων των παιδιών σε ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης και ανάπτυξης που επιδιώκει να αποτελεί το σχολείο.

Στις 20/1/2023 στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε για την Α Γυμνασίου πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ενδοσχολική βία κι εκφοβισμός» από το Χαμόγελο του Παιδιού. Ψυχολόγος του οργανισμού, επισκέφτηκε το σχολείον μας και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις με τα παιδιά για το φαινόμενο αυτό.

Αναπτύχθηκαν τα αίτια της εμφάνισης βίας όπως κοινωνική απομόνωση, συναισθήματα απόρριψης και μοναξιάς, συναισθήματα θυμού που δεν μπορούν να ελεγχθούν, χαμηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για το σχολείο, κακή βίαιη μεταχείριση στο σπίτι κτλ καθώς και πως μπορούν τα παιδιά με απλούς τρόπους να βοηθήσουν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Τα παιδιά συμμετείχαν στη συζήτηση, εξέφρασαν την άποψή τους αβίαστα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Έδειξαν να κατανοούν πως να αναγνωρίζουν τα εν λόγω φαινόμενα, και πως να προστατεύονται άμεσα. Να κατανοούν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού που βιώνει βία, του παιδιού που ασκεί βία αλλά και των παρατηρητών της εκάστοτε σύγκρουσης και να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας.

Το μήνυμα: «Κανένα παιδί μόνο του» και «Το να μοιράζεσαι δείχνει ότι νοιάζεσαι»

Την  Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας οι μαθητές/μαθήτριες της Γ ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν σε επιμορφωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους και τις απειλές που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τις σύγχρονες μορφές κυβερνοεγκλήματος και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα και εξέφρασαν τις απορίες τους στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε το πέρας της παρουσίασης.

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Τάξης Γυμνασίου συμμετείχαν στα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΓΟΥΝ: ΕΜΦΥΛΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ» που παρουσιάστηκαν από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου δια ζώσης στο χώρο του σχολείου. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν βιωματικές και συνεργατικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης και τη διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού και αποδοχής της ετερότητας εντός της μαθητικής κοινότητας.
Οι μαθητές/μαθήτριες χωρισμένοι σε ομάδες έχτισαν τη δική της ιστορία αναφορικά με τις έμφυλες σχέσεις. Μέσα από ασκήσεις που ενεργοποιούσαν το σώμα και τη σκέψη, συνεντεύξεις και εξοικείωση με το θέατρο-ντοκουμέντο, παιχνίδια ρόλων, τεχνικές εκπαιδευτικού και εφαρμοσμένου δράματος αλλά και εναλλακτικές φόρμες δημιουργίας περιεχομένου (κολλάζ, ποιήματα, ψηφιακές αφηγήσεις), τα παιδιά ανέπτυξαν κριτική στάση απέναντι σε ζητήματα ατομικής και συλλογικής ζωής, εξέφρασαν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα, αμφισβήτησαν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα και τοποθετήθηκαν ενεργά στον κόσμο γύρω τους, παρεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας δικές τους εναλλακτικές εκδοχές της πραγματικότητας.
Μετά το τέλος των εργαστηρίων τα παιδιά έδειξαν τη διάθεση να αξιοποιήσουν την εμπειρία αυτή ως πηγή έμπνευσης και αφετηρία για δράσεις της δικής της επινόησης, όπως προγράμματα ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, διεξαγωγή ομαδικών συζητήσεων κ.ά., που θα συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας τους και θα αναδείξουν τους νέους ως σημαντικούς φορείς αλλαγών στη συλλογική ζωή.


«Παίρνουμε τα βουνά…στα χέρια μας»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022 συμμετείχαν στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές και με σκοπό:
• τη συνειδητοποίηση από τους μαθητές/τριες της αξίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος για έναν τόπο και
• τη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λίμνης Ευβοίας καθώς και την τοπική κοινότητα που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Βασικοί άξονες του Σχεδίου Δράσης ήταν: α) η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής της Β’ Τάξης στη Λίμνη Ευβοίας (14.04.2022) και β) η παραγωγή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Παίρνουμε τα βουνά…στα χέρια μας» με τη συμμετοχή μαθητών/τριών της Β Τάξης (ΕΔΩ ο συνδεσμος για την παρακολούθηση της ταινίας https://youtu.be/jpNodpQVVQE)

Με τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρει η ολοκλήρωση μιας ομαδικής προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν με φιλομαθές και χιουμοριστικό πνεύμα μικροί και μεγάλοι - σε μια απρόβλεπτη σχολική χρονιά - οι υπεύθυνοι - εκπαιδευτικοί Θ. Κεφαλά, Αρ. Κωστάκη, Αικ. Πόρναλη και Χρ. Ράπτης εκφράζουν σε όλους και όλες τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους.

limni1

 

afisa polonia

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση-ξενάγηση τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 (19:00-21:00), Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

 

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στην θεατρική παράσταση: «Τα Χριστούγεννα των φτωχών», την Κυριακή 22/12/2019 στις 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε πολύ

Τζένη Σιούτη & Αριάνα Κωστάκη

christmas2019

 

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»

Θεατρική παράσταση για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μία σπονδυλωτή θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο βασισμένη στο κείμενο: «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Τζένη Σιούτη

Μουσική επιμέλεια: Αριάνα Κωστάκη

Ηλιούπολη, Νοέμβρης 2019

 

 politexneio2019

Tιμούμε την ηρωική Εξέγερση του Πολυτεχνείου

ενθυμούμενοι τα λόγια του μεγάλου τραγωδού...

«Φωνή λαού κι η οργή λαού

Απλέρωτ΄ η κατάρα του δε μένει ...

Γιατί όποιος θε να χύσει αιμάτων ποταμούς

απ΄ των θεών το μάτι δεν ξεφεύγει,

έρχεται μέρα κι οι Ερινύες οι ζοφερές

μ΄ άλλη στροφή της τύχης που γυρίζει

τους αφανίζουν, όσων η ευτυχία τους

με τη δικαιοσύνη δε βαδίζει»

Αγαμέμνονας (Αισχύλος), Μετάφραση: Ι. Γρυπάρη, Εστία, Αθήνα, 2001

 

 

 Σπονδυλωτή θεατρική παράσταση βασισμένη στο κείμενο «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις:

Παρασκευή 15/11/2019

στις 8:15 π.μ όλη η Α΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ1 & Γ2

στις 10:00 π.μ όλη η Β΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ3 & Γ4

 

soukatzidis
 
"Πατερούλη, πάω για εκτέλεση"

Σε μια εποχή αντιηρωική, όπως η δική μας, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

γιατί…

Αν δε βρεθεί να πεθάνει κανείς για τη λευτεριά,

τότε θα πεθάνει η ίδια η λευτεριά.

Φτηνά τη λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά.

Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν.

Μενέλαος Λουντέμης

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα προσέλευσης μαθητών στο σχολείο: 8.15 π.μ.
Έναρξη εορτασμού-βραβεία-αριστεία 8.30 - 9.15 π.μ.
Θεατρική παράσταση: 9.30 - 10.30 π.μ.
 

«Τα σπίτια αφηγούνται»
Από την Ήπειρο έως τη Δαμασκό τα σπίτια μιλούν και εξιστορούν χαρές και βάσανα

spitiaafigountai

Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, (Μεσσηνίας και Κεφαλληνίας), η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγήθηκαν την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, έντυσαν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για την πολιτιστική κληρονομιά με επίκεντρό της τα σπίτια ως φορέων της μνήμης και της ταυτότητας, ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικών επιρροών, μεταβάσεων και διαρκούς ροής, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια!

Στο ακορντεόν ο Θάνος Σαμπάνης, στο κλαρίνο ο Πάνος Σκουτέρης και στην ποντιακή λύρα η Βάσια Δουβή. Κείμενα και επιμέλεια της Τζένης Σιούτη.

Στα παρακάτω link μπορείτε να δείτε τα videos της παράστασης

https://www.youtube.com/watch?v=pwpXyOllObU&t=686s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 1ο

https://www.youtube.com/watch?v=Hlx7HKqbtDM&t=331s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 2ο

https://www.youtube.com/watch?v=IJPd--g4exg&t=245s
«Τα σπίτια αφηγούνται», 3ο μέρος, συναυλία

Εδώ μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο της πολιτιστικής ομάδας

https://www.scribd.com/document/382511984/%CE%A4%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9

spitia2018Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του σχολείου μας η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας θα παρουσιάσει μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγούνται την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, θα ντύσουν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για τα σπίτια των ανθρώπων, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια και όχι μόνο!

 

 

sioutichristmas

 

Χριστουγεννιάτικη διαθεματική εκδήλωση στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών & Αγγλικών

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ώρα 20.00

στο χώρο του σχολείου Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας

Οι μαθητές μας θα παίξουν, θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν στα Γερμανικά & στα Αγγλικά.