afisa polonia

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση-ξενάγηση τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 (19:00-21:00), Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

 

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στην θεατρική παράσταση: «Τα Χριστούγεννα των φτωχών», την Κυριακή 22/12/2019 στις 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε πολύ

Τζένη Σιούτη & Αριάνα Κωστάκη

christmas2019

 

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»

Θεατρική παράσταση για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μία σπονδυλωτή θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο βασισμένη στο κείμενο: «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Τζένη Σιούτη

Μουσική επιμέλεια: Αριάνα Κωστάκη

Ηλιούπολη, Νοέμβρης 2019

 

 politexneio2019

Tιμούμε την ηρωική Εξέγερση του Πολυτεχνείου

ενθυμούμενοι τα λόγια του μεγάλου τραγωδού...

«Φωνή λαού κι η οργή λαού

Απλέρωτ΄ η κατάρα του δε μένει ...

Γιατί όποιος θε να χύσει αιμάτων ποταμούς

απ΄ των θεών το μάτι δεν ξεφεύγει,

έρχεται μέρα κι οι Ερινύες οι ζοφερές

μ΄ άλλη στροφή της τύχης που γυρίζει

τους αφανίζουν, όσων η ευτυχία τους

με τη δικαιοσύνη δε βαδίζει»

Αγαμέμνονας (Αισχύλος), Μετάφραση: Ι. Γρυπάρη, Εστία, Αθήνα, 2001

 

 

 Σπονδυλωτή θεατρική παράσταση βασισμένη στο κείμενο «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις:

Παρασκευή 15/11/2019

στις 8:15 π.μ όλη η Α΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ1 & Γ2

στις 10:00 π.μ όλη η Β΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ3 & Γ4

 

soukatzidis
 
"Πατερούλη, πάω για εκτέλεση"

Σε μια εποχή αντιηρωική, όπως η δική μας, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

γιατί…

Αν δε βρεθεί να πεθάνει κανείς για τη λευτεριά,

τότε θα πεθάνει η ίδια η λευτεριά.

Φτηνά τη λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά.

Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν.

Μενέλαος Λουντέμης

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα προσέλευσης μαθητών στο σχολείο: 8.15 π.μ.
Έναρξη εορτασμού-βραβεία-αριστεία 8.30 - 9.15 π.μ.
Θεατρική παράσταση: 9.30 - 10.30 π.μ.
 

«Τα σπίτια αφηγούνται»
Από την Ήπειρο έως τη Δαμασκό τα σπίτια μιλούν και εξιστορούν χαρές και βάσανα

spitiaafigountai

Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, (Μεσσηνίας και Κεφαλληνίας), η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγήθηκαν την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, έντυσαν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για την πολιτιστική κληρονομιά με επίκεντρό της τα σπίτια ως φορέων της μνήμης και της ταυτότητας, ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικών επιρροών, μεταβάσεων και διαρκούς ροής, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια!

Στο ακορντεόν ο Θάνος Σαμπάνης, στο κλαρίνο ο Πάνος Σκουτέρης και στην ποντιακή λύρα η Βάσια Δουβή. Κείμενα και επιμέλεια της Τζένης Σιούτη.

Στα παρακάτω link μπορείτε να δείτε τα videos της παράστασης

https://www.youtube.com/watch?v=pwpXyOllObU&t=686s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 1ο

https://www.youtube.com/watch?v=Hlx7HKqbtDM&t=331s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 2ο

https://www.youtube.com/watch?v=IJPd--g4exg&t=245s
«Τα σπίτια αφηγούνται», 3ο μέρος, συναυλία

Εδώ μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο της πολιτιστικής ομάδας

https://www.scribd.com/document/382511984/%CE%A4%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9

spitia2018Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του σχολείου μας η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας θα παρουσιάσει μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγούνται την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, θα ντύσουν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για τα σπίτια των ανθρώπων, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια και όχι μόνο!

 

 

sioutichristmas

 

Χριστουγεννιάτικη διαθεματική εκδήλωση στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών & Αγγλικών

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ώρα 20.00

στο χώρο του σχολείου Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας

Οι μαθητές μας θα παίξουν, θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν στα Γερμανικά & στα Αγγλικά.

 

 

prosklisieirini

Στην έκθεση συμμετέχουν σχολεία της Αττικής και από τις τρεις βαθμίδες Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο ή ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ ή Α4 με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ). Ο κάθε εικαστικός εκπαιδευτικός έχει επιλέξει από τα σχολεία που διδάσκει μια ενότητα των μαθητικών έργων, με τη φροντίδα να τα παρουσιάσει στην ομαδική έκθεση.

Στην παρουσίαση θα έχει συμμετοχή και το σχολείο μας με έργα μαθητών και από τις τρεις τάξεις με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δάφνο Ελευθέριο, ΠΕ08.

draseiseikastiki

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 υλοποιήθηκαν – ανάμεσα σε άλλα – πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ καθώς και διαθεματική εργασία με θέμα το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.

Η παρουσίαση αυτών των δράσεων θα γίνει στο σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, από 10-11 Μαΐου 2016 και θα είναι ανοικτή σε μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα:

Α. Την Τρίτη 10 Μαΐου σε αίθουσα του 1ου ορόφου του σχολείου θα παρουσιαστούν δυο Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματα «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» και «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» από τους υπεύθυνους καθηγητές Βάκα Θεοδώρα και Δάφνο Ελευθέριο. Η παρουσίαση θα γίνει κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, κατόπιν συνεννόησης με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Β. Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου θα λειτουργεί εγκατάσταση με θέμα «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ». Θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα όλων των μαθητών του σχολείου σχετικά με το θέμα με παράλληλη προβολή βίντεο που εκπονήθηκε από τους μαθητές του Γ2 στο πλαίσιο διαθεματικής εργασίας με τίτλο «Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ». Υπεύθυνοι καθηγητές οι Κεφαλά Θεοδώρα και Δάφνος Ελευθέριος.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

 

Το βίντεο της παράστασης με χαρακτήρα και έμφαση στην ελληνική παράδοση αλλά και στη ... "νεοελληνική" νοοτροπία. Απολαύστε την...

{youtube}UuPLUI178sg{/youtube}

{youtube}rxjlJn_2bt8{/youtube}

{youtube}kVM60u2HtCg{/youtube}

{youtube}qqOmaUrM_iY{/youtube}

{youtube}EaYD9YPfJtE{/youtube}

 

androutsos

 

 

Η «Επανάσταση του 21» ήταν η πρώτη εξέγερση στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με καθαρά εθνικό στόχο. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο μετα-οθωμανικό κράτος και το πρώτο ευρωπαϊκό εθνικό κράτος του 19ου αιώνα που πέτυχε πλήρη κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση». Υπό αυτήν την έννοια, η εξέγερση των Ελλήνων υπήρξε πρωτοποριακή.
Τι μπορεί να σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για μας σήμερα;
Ότι τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς όραμα και φιλοδοξία, πίστη, τόλμη και ένωση δυνάμεων.
Ότι η εθνική αυτογνωσία είναι μια διαδικασία οδυνηρή, επίπονη αλλά και λυτρωτική, όπως κάθε άλλη αυτογνωσία …

 

Η φετινή γιορτή είναι χειροποίητη!

Αποτέλεσμα των ικανοτήτων μιας ομάδας που μεγάλωνε συνεχώς, δούλεψε με κέφι αλλά και σεμνότητα απέναντι στη μέρα. Στηρίχτηκε στον εθελοντισμό, στο ταλέντο και στο αυτοσχεδιαστικό δαιμόνιο των μαθητών. Τους ευχαριστούμε.

Οι καθηγητές:
Δάφνος Ελευθέριος      Κεφαλά Δώρα
Παπανίκου Ιω?ννα         Φύλλου Ακριβή

(το κολαζ αποτελει έμπνευση του καθηγητή καλλιτεχνικών κ. Δαφνου και ένθερμη υλοποίηση της δημιουργικής διάθεσης των μαθητών) 

Η σχολική γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 9 το πρωί. Ώρα προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο 08.30

 

apokries

 

Με την ευκαιρία της Αποκριάς, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας παρουσιάζει μία μουσικο-θεατρική παράσταση-γλέντι με τίτλο «Ελλήνων Αποκριές», με χαρακτήρα και έμφαση στην ελληνική παράδοση, αλλά και στη… «νεοελληνική» νοοτροπία. Tην Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, στις 8.30 & στις 10 π.μ, στο χώρο του σχολείου μας. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Για την πολιτιστική ομάδα

Ευγενία Σιούτη, ΠΕ07

 

 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

xoroesperida

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 20.02.2016 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο BOTRE (Κεντρική πλατεία Ηλιούπολης) η δεύτερη χοροεσπερίδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, κατόπιν της επιθυμίας της πλειοψηφίας των μαθητών.

Η χοροεσπερίδα θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ και θα ολοκληρωθεί στις 11.30 μ.μ. Παρακαλούμε τους γονείς να μεριμνήσουν για την έγκαιρη παραλαβή των παιδιών τους την ώρα της λήξης της χοροεσπερίδας.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ και καλύπτει ένα αναψυκτικό.

Η χοροεσπερίδα γίνεται για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης και για τους φίλους τους. Για το λόγο αυτό, όσοι μαθητές ενδιαφέρονται θα πρέπει να δηλώσουν το ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, το όνομα τους καθώς και των φίλων τους στον πρόεδρο κάθε τμήματος. Η είσοδος θα ελέγχεται από μέλη το Δ.Σ του Συλλόγου γονέων σύμφωνα με αυτές τις λίστες των ονομάτων.

Ευχόμαστε καλή διασκέδαση….

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

 

Galilaios

Σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, το 1898 γεννήθηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ , δυόμισι αιώνες πριν περίπου, στα 1634, σαν σήμερα, ο Γαλιλαίος απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Η προφορική παράδοση τον φέρνει, αμέσως μετά τη δίκη να μονολογεί χαμηλόφωνα: «Και όμως, κινείται».
Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο αναφερόμαστε στο έργο του Μπρεχτ «Γαλιλαίος». Ο Μπρεχτ αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα, τη στάση μας απέναντι στη νέα εποχή που προβάλλει.
«Η άσκηση της Επιστήμης χρειάζεται σπάνιο κουράγιο… Πιστεύω πως μοναδικός σκοπός της Επιστήμης είναι τούτος: ν’ αλαφρώσει τον μόχθο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αν οι επιστήμονες περιορισθούν να σωρεύουν γνώσεις πάνω σε γνώσεις, μόνο και μόνο για τη χαρά της γνώσης, η Επιστήμη δεν θα είναι πια παρά μια θλιβερή σακάτισσα. Οι καινούργιες μηχανές σας δεν θα χρησιμεύουν παρά για καινούργια μαρτύρια. Με τον καιρό, μπορεί ν’ ανακαλύψετε ό,τι υπάρχει για ν’ ανακαλυφθεί ­ κι ωστόσο, η πρόοδός σας θα σας χωρίζει όλο και πιο πολύ απ’ την Ανθρωπότητα. Η άβυσσος ανάμεσα σε κείνην και σε σας μπορεί μια μέρα να γίνει τόσο βαθιά που, στη χαρούμενη κραυγή σας για μια καινούργια κατάκτηση, ν’ αποκριθεί μια κραυγή φρίκης απ’ όλη την οικουμένη».
Και το Κατηγορώ του στρέφεται κι εναντίον του ίδιου, στην τελική ομολογία-απολογία του:
«Παράδωσα τη γνώση μου στους άρχοντες και στους αφεντάδες, για να τη μεταχειριστούν αυτοί, για να μην τη μεταχειριστούν, για να την κακομεταχειριστούν, ανάλογα με τους σκοπούς τους και μόνο. Όποιος κάνει αυτό που έκανα εγώ, δεν έχει πια θέση στη χορεία των ανθρώπων της Επιστήμης».
***(κείμενο του Μάριου Πλωρίτη στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», που διαβάστηκε και συζητήθηκε στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στο μάθημα των Γερμανικών, για την επέτειο της γέννησης του μεγάλου Γερμανού δραματουργού)

 

basilopites2016

 

Tην Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 o Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας και οι μαθητές κάθε τάξης έκοψαν τις βασιλόπιτες που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσέφερε για το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Να έχουμε μια Καλή Χρονιά!

 

 

Με εξαιρετική επιτυχία και θερμότατη συμμετοχή πραματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 η θεατρική παράσταση μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης με τίτλο: «Αλ. Παπαδιαμάντης, Το μοιρολόγι της φώκιας» & « Μ. Νταρουίς, Το φαινόμενο της πεταλούδας», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο δανεισμένο από τα λόγια του Bertolt Brecht: «ο άνθρωπος να βοηθάει τον άνθρωπο».

xrist2

Χριστέ στη γέννησή σου

φύλαξε, τα εξ ανατολών μωρουδέλια

δος αυτοίς τον άρτον τον επιούσιον

και μία στεγνή κλίνη Χριστέ μου,

μία στεγνή κλίνη!

 

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους:

ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ο κος Mustafa Battichi εκ μέρους της Παλαιστινιακής Πρεσβείας
η πρώην υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη
η αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Μαρκουλάκη

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την επιτυχημ?νη παράσταση.

{youtube}2VGw-Q0s-b4{/youtube}

Το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης ευχαριστεί όλους τους γονείς, μαθητές και φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους τη θεατρική παράσταση “Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι” για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έτσι ώστε η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας να γεμίσει με συγκίνηση και χαρά το απόγευμα της Κυριακής 22 Νοεμβρίου 2015. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης, μαθητές και καθηγητές, που επανέλαβαν την παράσταση αυτή για χάρη μας και μας έδωσαν την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε γονείς, μαθητές και φίλοι για να θυμηθούμε όλοι μαζί ξανά τη σημασία που έχει ο καλός αγώνας.

theatriko8 theatriko6

theatriko7

 

 

prosklisitheatrikouΟι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης με αφορμή την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι» την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015, στις 09.00. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Την εκδήλωση επιμελούνται οι εκπαιδευτικοί Σιούτη Τζενη, Ροκανά Σοφία και Σταθόπουλος Άγγελος. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 20.00 στον ίδιο χώρο με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

afisa28101940

Στις 27 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, παρουσιάστηκε στο σχολείο μας το μικρό θεατρικό μονόπρακτο «To παράπονο του αντάρτη», σε κείμενα της κ. Ευγενίας Σιούτη.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Δάφνη Γεωργιάδη, Μάριος Ζήσης, Μίνα Καρούσου, Ιωάννα Κωστογιάννου, Έλενα Μαρκάκη, Χριστιάννα Πέππα, Ηλίας Σερταρίδης, Φίλιππος Σκιαδάς, Μαρία Φλούδα, Σταύρος Χριστοδουλάκης, Παναγιώτης Χρυσαειδής, Στέλλα Πιερρίδη και Φίλιππος Σκιαδάς.

Έπαιξαν και τραγούδησαν οι:
Μάριος Ζήσης τραγούδι - ταμπούρλο
Χριστιάννα Πέππα-φλάουτο
Φίλιππος Σκιαδάς -κιθάρα
και ο κ. Ηλίας Κόντος στην κιθάρα και τη μουσική διδασκαλία

 

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι κυρίες Βουρβουλάκη Φιλιώ ΠΕ02 και Σιούτη Ευγενία ΠΕ07.

(…) . Έτσι, έμαθα γρήγορα γραφή και ανάγνωση. Τα ’παιρνα τα γράμματα, είναι αλήθεια, γρήγορα τα αγάπησα. Οι μέρες όμως ήταν δύσκολες, στις 28 του Οχτώβρη άρχισε ο πόλεμος. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, τους τρομάξαμε για τα καλά τους φασίστες τους μακαρονάδες, τους πήραμε κανονικά φαλάγγι, μετά όμως ήρθαν οι χιτλερικοί, η κατοχή και η πείνα, μαύρες μέρες! Ο Περικλής ήταν στην αντίσταση, στο ΕΑΜ και όταν τα πράματα αγρίεψαν, οι Ναζήδες ήταν πολύ σκληροί, βγήκε στο βουνό, στο αντάρτικο. Ήταν Φλεβάρης του ’42. Τον ακολούθησα τρεις μήνες αργότερα, δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα χέρια, το εργοστάσιο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Δεν θα δούλευα για δαύτους με τίποτα! Είμασταν μαζί στην 16η μεραρχία της Ανατολικής Θεσσαλίας, στο Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου. Πολεμούσαμε τους ναζήδες δίπλα-δίπλα. Τη μέρα πολεμούσαμε, στις ανάπαυλες διαβάζαμε, συζητούσαμε, χορεύαμε, παρακολουθούσαμε θέατρο, ναι, όπως σας τα λέω, στο βουνό υπήρχαν αντάρτικες θεατρικές ομάδες. Στήνανε τον μπερντέ και παίζανε και τι δεν παίζανε! Έμαθα πολλά στο βουνό, πλούτισα σαν άνθρωπος, ξεστραβώθηκα…(…)

(Απόσπασμα από την εκδήλωση)