Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας οι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου συμμετείχαν σε ενημερωτική παρουσίαση και συζήτηση πάνω σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο CSI. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» (7 Φεβρουαρίου) στο πλαίσιο δράσεων που σχετίζονται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/μαθητριών ώστε να προλαμβάνονται και συντονισμένα να αντιμετωπίζονται προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις σε ένα περιβάλλον ασφάλειας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που φιλοδοξεί να αποτελέσει το σχολείο.

Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο και ευαισθητοποιήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη  και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Προβληματίστηκαν σχετικά με την αρνητική χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό και ανακάλυψαν τρόπους να βοηθούν τους εαυτούς τους αλλά και τους συνομήλικους τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαδικτυακά προβλήματα για να καταγγέλλουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσουν στα διαφορετικά διαδικτυακά περιβάλλοντα. Πάνω από όλα, οι μαθητές/μαθήτριες ενθαρρύνθηκαν να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος. Μετά το τέλος της παρουσίασης και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε συζήτηση με αφορμή προβληματισμούς/ απορίες των μαθητών/μαθητριών και απαντήθηκαν ερωτήματα που γεννήθηκαν στα παιδιά.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο του 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Α΄ Αθήνας στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης ύστερα από αίτημα/πρόσκληση της σχολικής μονάδας. Στόχος του σεμιναρίου που υλοποιήθηκε από τις κυρίες Θεοδωροπούλου, ψυχολόγο, και  Κανάκη, κοινωνική λειτουργό, ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόληψη και τη συντονισμένη αντιμετώπιση προβλημάτων στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα στο σχολείο. 

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν

  • η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα μαθητών
  • η προκλητική/εναντιωματική συμπεριφορά/ επιθετικότητα μαθητών στο χώρο του σχολείου
  • η διαμόρφωση τρόπων πρόληψης και υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης και ειρηνικής διευθέτησης από πλευράς των εκπαιδευτικών εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ μαθητών/μαθητριών στη σχολική μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση των εκπροσώπων του ΚΕΔΑΣΥ, συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις, εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα για θέματα τις σχολικής πραγματικότητας που εξακολουθητικά τους απασχολούν και ζήτησαν εκ νέου την αρωγή του ΚΕΔΑΣΥ για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού της ατομικότητας και της διαφορετικότητας όλων των παιδιών σε ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης και ανάπτυξης που επιδιώκει να αποτελεί το σχολείο.

Στις 20/1/2023 στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε για την Α Γυμνασίου πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ενδοσχολική βία κι εκφοβισμός» από το Χαμόγελο του Παιδιού. Ψυχολόγος του οργανισμού, επισκέφτηκε το σχολείον μας και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις με τα παιδιά για το φαινόμενο αυτό.

Αναπτύχθηκαν τα αίτια της εμφάνισης βίας όπως κοινωνική απομόνωση, συναισθήματα απόρριψης και μοναξιάς, συναισθήματα θυμού που δεν μπορούν να ελεγχθούν, χαμηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για το σχολείο, κακή βίαιη μεταχείριση στο σπίτι κτλ καθώς και πως μπορούν τα παιδιά με απλούς τρόπους να βοηθήσουν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Τα παιδιά συμμετείχαν στη συζήτηση, εξέφρασαν την άποψή τους αβίαστα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Έδειξαν να κατανοούν πως να αναγνωρίζουν τα εν λόγω φαινόμενα, και πως να προστατεύονται άμεσα. Να κατανοούν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού που βιώνει βία, του παιδιού που ασκεί βία αλλά και των παρατηρητών της εκάστοτε σύγκρουσης και να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας.

Το μήνυμα: «Κανένα παιδί μόνο του» και «Το να μοιράζεσαι δείχνει ότι νοιάζεσαι»

Την  Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας οι μαθητές/μαθήτριες της Γ ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν σε επιμορφωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους και τις απειλές που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τις σύγχρονες μορφές κυβερνοεγκλήματος και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα και εξέφρασαν τις απορίες τους στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε το πέρας της παρουσίασης.

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/μαθήτριες της Β΄ Τάξης Γυμνασίου συμμετείχαν στα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΓΟΥΝ: ΕΜΦΥΛΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ» που παρουσιάστηκαν από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου δια ζώσης στο χώρο του σχολείου. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν βιωματικές και συνεργατικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης και τη διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού και αποδοχής της ετερότητας εντός της μαθητικής κοινότητας.
Οι μαθητές/μαθήτριες χωρισμένοι σε ομάδες έχτισαν τη δική της ιστορία αναφορικά με τις έμφυλες σχέσεις. Μέσα από ασκήσεις που ενεργοποιούσαν το σώμα και τη σκέψη, συνεντεύξεις και εξοικείωση με το θέατρο-ντοκουμέντο, παιχνίδια ρόλων, τεχνικές εκπαιδευτικού και εφαρμοσμένου δράματος αλλά και εναλλακτικές φόρμες δημιουργίας περιεχομένου (κολλάζ, ποιήματα, ψηφιακές αφηγήσεις), τα παιδιά ανέπτυξαν κριτική στάση απέναντι σε ζητήματα ατομικής και συλλογικής ζωής, εξέφρασαν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα, αμφισβήτησαν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα και τοποθετήθηκαν ενεργά στον κόσμο γύρω τους, παρεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας δικές τους εναλλακτικές εκδοχές της πραγματικότητας.
Μετά το τέλος των εργαστηρίων τα παιδιά έδειξαν τη διάθεση να αξιοποιήσουν την εμπειρία αυτή ως πηγή έμπνευσης και αφετηρία για δράσεις της δικής της επινόησης, όπως προγράμματα ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, διεξαγωγή ομαδικών συζητήσεων κ.ά., που θα συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας τους και θα αναδείξουν τους νέους ως σημαντικούς φορείς αλλαγών στη συλλογική ζωή.


«Παίρνουμε τα βουνά…στα χέρια μας»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022 συμμετείχαν στην υλοποίηση Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές και με σκοπό:
• τη συνειδητοποίηση από τους μαθητές/τριες της αξίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος για έναν τόπο και
• τη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λίμνης Ευβοίας καθώς και την τοπική κοινότητα που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Βασικοί άξονες του Σχεδίου Δράσης ήταν: α) η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής της Β’ Τάξης στη Λίμνη Ευβοίας (14.04.2022) και β) η παραγωγή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Παίρνουμε τα βουνά…στα χέρια μας» με τη συμμετοχή μαθητών/τριών της Β Τάξης (ΕΔΩ ο συνδεσμος για την παρακολούθηση της ταινίας https://youtu.be/jpNodpQVVQE)

Με τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρει η ολοκλήρωση μιας ομαδικής προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν με φιλομαθές και χιουμοριστικό πνεύμα μικροί και μεγάλοι - σε μια απρόβλεπτη σχολική χρονιά - οι υπεύθυνοι - εκπαιδευτικοί Θ. Κεφαλά, Αρ. Κωστάκη, Αικ. Πόρναλη και Χρ. Ράπτης εκφράζουν σε όλους και όλες τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους.

limni1

 

afisa polonia

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση-ξενάγηση τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 (19:00-21:00), Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

 

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας προσκαλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στην θεατρική παράσταση: «Τα Χριστούγεννα των φτωχών», την Κυριακή 22/12/2019 στις 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε πολύ

Τζένη Σιούτη & Αριάνα Κωστάκη

christmas2019

 

«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις»

Θεατρική παράσταση για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μία σπονδυλωτή θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο βασισμένη στο κείμενο: «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Σκηνοθεσία-επιμέλεια: Τζένη Σιούτη

Μουσική επιμέλεια: Αριάνα Κωστάκη

Ηλιούπολη, Νοέμβρης 2019

 

 politexneio2019

Tιμούμε την ηρωική Εξέγερση του Πολυτεχνείου

ενθυμούμενοι τα λόγια του μεγάλου τραγωδού...

«Φωνή λαού κι η οργή λαού

Απλέρωτ΄ η κατάρα του δε μένει ...

Γιατί όποιος θε να χύσει αιμάτων ποταμούς

απ΄ των θεών το μάτι δεν ξεφεύγει,

έρχεται μέρα κι οι Ερινύες οι ζοφερές

μ΄ άλλη στροφή της τύχης που γυρίζει

τους αφανίζουν, όσων η ευτυχία τους

με τη δικαιοσύνη δε βαδίζει»

Αγαμέμνονας (Αισχύλος), Μετάφραση: Ι. Γρυπάρη, Εστία, Αθήνα, 2001

 

 

 Σπονδυλωτή θεατρική παράσταση βασισμένη στο κείμενο «Το λυπημένο μου πρόσωπο» του νομπελίστα λογοτέχνη Χάινριχ Μπελ και του θεατρικού κειμένου «Τίποτα δεν πάει χαμένο» της Τζένης Σιούτη.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις:

Παρασκευή 15/11/2019

στις 8:15 π.μ όλη η Α΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ1 & Γ2

στις 10:00 π.μ όλη η Β΄ Γυμνασίου και τα τμήματα Γ3 & Γ4

 

soukatzidis
 
"Πατερούλη, πάω για εκτέλεση"

Σε μια εποχή αντιηρωική, όπως η δική μας, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

γιατί…

Αν δε βρεθεί να πεθάνει κανείς για τη λευτεριά,

τότε θα πεθάνει η ίδια η λευτεριά.

Φτηνά τη λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά.

Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν.

Μενέλαος Λουντέμης

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ώρα προσέλευσης μαθητών στο σχολείο: 8.15 π.μ.
Έναρξη εορτασμού-βραβεία-αριστεία 8.30 - 9.15 π.μ.
Θεατρική παράσταση: 9.30 - 10.30 π.μ.
 

«Τα σπίτια αφηγούνται»
Από την Ήπειρο έως τη Δαμασκό τα σπίτια μιλούν και εξιστορούν χαρές και βάσανα

spitiaafigountai

Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, (Μεσσηνίας και Κεφαλληνίας), η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγήθηκαν την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, έντυσαν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για την πολιτιστική κληρονομιά με επίκεντρό της τα σπίτια ως φορέων της μνήμης και της ταυτότητας, ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, πολιτιστικών επιρροών, μεταβάσεων και διαρκούς ροής, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια!

Στο ακορντεόν ο Θάνος Σαμπάνης, στο κλαρίνο ο Πάνος Σκουτέρης και στην ποντιακή λύρα η Βάσια Δουβή. Κείμενα και επιμέλεια της Τζένης Σιούτη.

Στα παρακάτω link μπορείτε να δείτε τα videos της παράστασης

https://www.youtube.com/watch?v=pwpXyOllObU&t=686s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 1ο

https://www.youtube.com/watch?v=Hlx7HKqbtDM&t=331s
«Τα σπίτια αφηγούνται», μέρος 2ο

https://www.youtube.com/watch?v=IJPd--g4exg&t=245s
«Τα σπίτια αφηγούνται», 3ο μέρος, συναυλία

Εδώ μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο της πολιτιστικής ομάδας

https://www.scribd.com/document/382511984/%CE%A4%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9

spitia2018Στις 15 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ στο αίθριο θεατράκι του σχολείου μας η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας θα παρουσιάσει μία μουσικο - θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα σπίτια αφηγούνται». Πέντε σπίτια - Ήπειρος, Πόντος, Μεσοχώρα Τρικάλων, Αθήνα, Δαμασκός - αφηγούνται την ιστορία τους. Τρία μουσικά όργανα: ακορντεόν, κλαρίνο και ποντιακή λύρα, θα ντύσουν μελωδικά τις αφηγήσεις. Πρόκειται για την καταληκτική εκδήλωση ενός πολιτιστικού προγράμματος για τα σπίτια των ανθρώπων, στο πέρασμα των χρόνων, με το οποίο ασχολήθηκε η πολιτιστική ομάδα την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας της πολιτιστικής ομάδας με τραγούδια για τα σπίτια και όχι μόνο!

 

 

sioutichristmas

 

Χριστουγεννιάτικη διαθεματική εκδήλωση στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών & Αγγλικών

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ώρα 20.00

στο χώρο του σχολείου Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας

Οι μαθητές μας θα παίξουν, θα απαγγείλουν και θα τραγουδήσουν στα Γερμανικά & στα Αγγλικά.

 

 

prosklisieirini

Στην έκθεση συμμετέχουν σχολεία της Αττικής και από τις τρεις βαθμίδες Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο ή ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ ή Α4 με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ). Ο κάθε εικαστικός εκπαιδευτικός έχει επιλέξει από τα σχολεία που διδάσκει μια ενότητα των μαθητικών έργων, με τη φροντίδα να τα παρουσιάσει στην ομαδική έκθεση.

Στην παρουσίαση θα έχει συμμετοχή και το σχολείο μας με έργα μαθητών και από τις τρεις τάξεις με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δάφνο Ελευθέριο, ΠΕ08.

draseiseikastiki

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 υλοποιήθηκαν – ανάμεσα σε άλλα – πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ καθώς και διαθεματική εργασία με θέμα το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.

Η παρουσίαση αυτών των δράσεων θα γίνει στο σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, από 10-11 Μαΐου 2016 και θα είναι ανοικτή σε μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα:

Α. Την Τρίτη 10 Μαΐου σε αίθουσα του 1ου ορόφου του σχολείου θα παρουσιαστούν δυο Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματα «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» και «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» από τους υπεύθυνους καθηγητές Βάκα Θεοδώρα και Δάφνο Ελευθέριο. Η παρουσίαση θα γίνει κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, κατόπιν συνεννόησης με την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Β. Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου θα λειτουργεί εγκατάσταση με θέμα «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ». Θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα όλων των μαθητών του σχολείου σχετικά με το θέμα με παράλληλη προβολή βίντεο που εκπονήθηκε από τους μαθητές του Γ2 στο πλαίσιο διαθεματικής εργασίας με τίτλο «Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ». Υπεύθυνοι καθηγητές οι Κεφαλά Θεοδώρα και Δάφνος Ελευθέριος.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

 

Το βίντεο της παράστασης με χαρακτήρα και έμφαση στην ελληνική παράδοση αλλά και στη ... "νεοελληνική" νοοτροπία. Απολαύστε την...

{youtube}UuPLUI178sg{/youtube}

{youtube}rxjlJn_2bt8{/youtube}

{youtube}kVM60u2HtCg{/youtube}

{youtube}qqOmaUrM_iY{/youtube}

{youtube}EaYD9YPfJtE{/youtube}

 

androutsos

 

 

Η «Επανάσταση του 21» ήταν η πρώτη εξέγερση στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με καθαρά εθνικό στόχο. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο μετα-οθωμανικό κράτος και το πρώτο ευρωπαϊκό εθνικό κράτος του 19ου αιώνα που πέτυχε πλήρη κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση». Υπό αυτήν την έννοια, η εξέγερση των Ελλήνων υπήρξε πρωτοποριακή.
Τι μπορεί να σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για μας σήμερα;
Ότι τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς όραμα και φιλοδοξία, πίστη, τόλμη και ένωση δυνάμεων.
Ότι η εθνική αυτογνωσία είναι μια διαδικασία οδυνηρή, επίπονη αλλά και λυτρωτική, όπως κάθε άλλη αυτογνωσία …

 

Η φετινή γιορτή είναι χειροποίητη!

Αποτέλεσμα των ικανοτήτων μιας ομάδας που μεγάλωνε συνεχώς, δούλεψε με κέφι αλλά και σεμνότητα απέναντι στη μέρα. Στηρίχτηκε στον εθελοντισμό, στο ταλέντο και στο αυτοσχεδιαστικό δαιμόνιο των μαθητών. Τους ευχαριστούμε.

Οι καθηγητές:
Δάφνος Ελευθέριος      Κεφαλά Δώρα
Παπανίκου Ιω?ννα         Φύλλου Ακριβή

(το κολαζ αποτελει έμπνευση του καθηγητή καλλιτεχνικών κ. Δαφνου και ένθερμη υλοποίηση της δημιουργικής διάθεσης των μαθητών) 

Η σχολική γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 9 το πρωί. Ώρα προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο 08.30

 

apokries

 

Με την ευκαιρία της Αποκριάς, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας παρουσιάζει μία μουσικο-θεατρική παράσταση-γλέντι με τίτλο «Ελλήνων Αποκριές», με χαρακτήρα και έμφαση στην ελληνική παράδοση, αλλά και στη… «νεοελληνική» νοοτροπία. Tην Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, στις 8.30 & στις 10 π.μ, στο χώρο του σχολείου μας. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Για την πολιτιστική ομάδα

Ευγενία Σιούτη, ΠΕ07

 

 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

xoroesperida

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 20.02.2016 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο BOTRE (Κεντρική πλατεία Ηλιούπολης) η δεύτερη χοροεσπερίδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, κατόπιν της επιθυμίας της πλειοψηφίας των μαθητών.

Η χοροεσπερίδα θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ και θα ολοκληρωθεί στις 11.30 μ.μ. Παρακαλούμε τους γονείς να μεριμνήσουν για την έγκαιρη παραλαβή των παιδιών τους την ώρα της λήξης της χοροεσπερίδας.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ και καλύπτει ένα αναψυκτικό.

Η χοροεσπερίδα γίνεται για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης και για τους φίλους τους. Για το λόγο αυτό, όσοι μαθητές ενδιαφέρονται θα πρέπει να δηλώσουν το ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, το όνομα τους καθώς και των φίλων τους στον πρόεδρο κάθε τμήματος. Η είσοδος θα ελέγχεται από μέλη το Δ.Σ του Συλλόγου γονέων σύμφωνα με αυτές τις λίστες των ονομάτων.

Ευχόμαστε καλή διασκέδαση….

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων