afisa28101940

Στις 27 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, παρουσιάστηκε στο σχολείο μας το μικρό θεατρικό μονόπρακτο «To παράπονο του αντάρτη», σε κείμενα της κ. Ευγενίας Σιούτη.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Δάφνη Γεωργιάδη, Μάριος Ζήσης, Μίνα Καρούσου, Ιωάννα Κωστογιάννου, Έλενα Μαρκάκη, Χριστιάννα Πέππα, Ηλίας Σερταρίδης, Φίλιππος Σκιαδάς, Μαρία Φλούδα, Σταύρος Χριστοδουλάκης, Παναγιώτης Χρυσαειδής, Στέλλα Πιερρίδη και Φίλιππος Σκιαδάς.

Έπαιξαν και τραγούδησαν οι:
Μάριος Ζήσης τραγούδι - ταμπούρλο
Χριστιάννα Πέππα-φλάουτο
Φίλιππος Σκιαδάς -κιθάρα
και ο κ. Ηλίας Κόντος στην κιθάρα και τη μουσική διδασκαλία

 

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι κυρίες Βουρβουλάκη Φιλιώ ΠΕ02 και Σιούτη Ευγενία ΠΕ07.

(…) . Έτσι, έμαθα γρήγορα γραφή και ανάγνωση. Τα ’παιρνα τα γράμματα, είναι αλήθεια, γρήγορα τα αγάπησα. Οι μέρες όμως ήταν δύσκολες, στις 28 του Οχτώβρη άρχισε ο πόλεμος. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, τους τρομάξαμε για τα καλά τους φασίστες τους μακαρονάδες, τους πήραμε κανονικά φαλάγγι, μετά όμως ήρθαν οι χιτλερικοί, η κατοχή και η πείνα, μαύρες μέρες! Ο Περικλής ήταν στην αντίσταση, στο ΕΑΜ και όταν τα πράματα αγρίεψαν, οι Ναζήδες ήταν πολύ σκληροί, βγήκε στο βουνό, στο αντάρτικο. Ήταν Φλεβάρης του ’42. Τον ακολούθησα τρεις μήνες αργότερα, δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα χέρια, το εργοστάσιο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Δεν θα δούλευα για δαύτους με τίποτα! Είμασταν μαζί στην 16η μεραρχία της Ανατολικής Θεσσαλίας, στο Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου. Πολεμούσαμε τους ναζήδες δίπλα-δίπλα. Τη μέρα πολεμούσαμε, στις ανάπαυλες διαβάζαμε, συζητούσαμε, χορεύαμε, παρακολουθούσαμε θέατρο, ναι, όπως σας τα λέω, στο βουνό υπήρχαν αντάρτικες θεατρικές ομάδες. Στήνανε τον μπερντέ και παίζανε και τι δεν παίζανε! Έμαθα πολλά στο βουνό, πλούτισα σαν άνθρωπος, ξεστραβώθηκα…(…)

(Απόσπασμα από την εκδήλωση)