Απονεμήθηκε στο σχολείο μας ετικέτα ποιότητας e-twinning,
αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργατικού πνεύματος.
Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 πραγματοποιήθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο "ODYSSEUS". Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06, Βουρβουλάκη Φιλιππία ΠΕ02 και Ροκανά Σοφία ΠΕ03. Σκοπός του προγράμματος ήταν η χρήση της ξένης γλώσσας ως δίαυλου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων για ένα θέμα μείζονος σημασίας όπως το προσφυγικό. Το τελικό προϊόν του προγράμματος θα είναι η δημιουργία μιας ιστορίας αλληλεγγύης που στέκεται ενάντια στον ρατσισμό, δίχως να ξεχνά τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μαθητές μέσα από την έρευνά τους και τη συγγραφή της ιστορίας αυτής εκπαιδεύτηκαν στο να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο, βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και τη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.
Τηλεδιάσκεψη/Online meeting
Στις 19 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές του προγράμματος ETWINNING “ODYSSEUS” κλήθηκαν να συμμετέχουν σε απευθείας συνάντηση που προτάθηκε από σχολείο του Βελγίου Athenee provincial de La Louviere, Hainaut. Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή την επίσκεψη του Βέλγου υπουργού παιδείας και του διευθυντή της διεθνούς αμνηστίας στο Βέλγιο , το γενικό επιθεωρητή περιφέρειας,το διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, και του γνωστού φωτογράφου Christian Fauconnier, συγγραφέα του βιβλίου Lives in transit, from Maximilien Park to the Calais Jungle, από το οποίο ξεκίνησε το έργο.H συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του συνεργάτη μας στις Βρυξέλλες Maurice Medici ,αλλά και της Caterina Mazzurca από την Ιταλία, η οποία παρουσίασε κομμάτι του έργου, ένα ψηφιακό πίνακα με δημιουργίες των παιδιών κατά του ρατσισμού Our Hands.
https://padlet.com/caterinamazzuca2/nos-mains-contre-le-racisme-qr7y0dtli1thbyqv
Στη συνέχεια δώσαμε κι εμείς τη δική μας παρουσία, δηλώνοντας τη δημιουργία του τελικού προϊόντος μας που θα είναι μια ιστορία σε ηλεκτρονική μορφή γραμμένη από τα χέρια των μαθητών, μιλώντας για το ταξίδι μιας οικογένειας, που όπως και στην Οδύσσεια, δραπετεύοντας από τη Συρία, προσπαθούν να καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα, και από εκεί στην Καλαβρία. Συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ισπανία και καταλήγουν στο Βέλγιο. Πρόκειται για μια ιστορία αλληλεγγύης, που στέκεται ενάντια στο ρατσισμό και μάχεται υπέρ του φεμινισμού δίχως να ξεχνά τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
On 19th January, 2024 an online meeting took place in our school within the framework of an eTwinning project, called ODYSSEUS.Our students who are taking part in this project were invited by another partner school in Belgium Athenee provincial de La Louviere, Hainaut.This meeting was held on the occasion of the visit of the Belgian Minister of public Education, the director of Amnesty International in Belgium, the regional president, the director of the Italian Cultural Center in Belgium and the famous photographer Christian Fauconnier, who is the writer of the book Lives in transit, from Maximilien Park to the Calais Jungle, where the project is based.
Our partners Maurice Medici from Belgium and Caterina Mazzurca from Italy presented their work and an important part of our prοject a padlet with our students’ hands against racism: Our Hands.
https://padlet.com/caterinamazzuca2/nos-mains-contre-le-racisme-qr7y0dtli1thbyqv
Later on, we did our own presentation of our school, which expressed our beliefs against racism and what the word “solidarity” means for Greece.Our final product is going to be an ebook of a family from Syria, traveling around different countries, just like Odysseus, searching for home!They come to Greece, then Italy, Spain and end up to Belgium. It is a story of solidarity,a battle against racism and feminine value as well as the fundamental principles of human rights!
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Μπαφατάκη Χ.
Ροκανά Σ.
Βουρβουλάκη Φ.
Σχολικό έτος: 2022-2023
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Μπαφατάκη Χαρούλα
Η εθνική επικέτα
Η ευρωπαϊκή ετικέτα
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρά ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2022-2023
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε με μαθητές του Β2 στα πλαίσια της αδελφοποίησης σχολείων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία και Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος ήταν να δείξουμε στους εφήβους ότι ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται μπορούν να μοιράζονται τα ίδια όνειρα και τις ίδιες προσδοκίες . Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν συνήθειες , παραδόσεις , έθιμα άλλων χωρών, πραγματοποιώντας ένα νοητικό ταξίδι χέρι με χέρι. Η επικοινωνία έγινε στην αγγλική γλώσσα μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας καινούργια τεχνολογικά εργαλεία και πλατφόρμες, είτε ατομικά είτε σε ομάδες.
Για περισσότερα και ενδιαφέροντα σχετικά με το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρά ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2022-2023
Με αυτά τα σχόλια η ΕΟΥ της δράσης etwinning μας απένειμε φέτος την ετικέτα Εθνικής ποιότητας στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών με τίτλο TEENAGERS' WORLD σε συνεργασία με σχολεία από την Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία και το Αργος.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κόλλια Βασιλική ΠΕ86, Λασκαρίδου Παντελέα ΠΕ05
Σχολικό έτος: 2022-2023
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.
Σε αυτό το έργο eTwinning, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα θερμοκήπιο για αρωματικά φυτά και λαχανικά, του οποίου τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, έλεγχαν με ηλεκτρονικό τρόπο.
Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους στο έργο αυτό, έμαθαν να παρατηρούν και να περιγράφουν την ανάπτυξη των φυτών, εξοικοιώθηκαν με τη χρήση του μικροελεγκτή Arduino και γνώρισαν τη σημασία των βοτάνων και λαχανικών στην υγεία μας. Συνεργαζόμενοι σε διεθνείς ομάδες, δημιούργησαν συνταγές με τα βότανα και τα λαχανικά που καλλιέργησαν.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν μαθητές από την Γ΄τάξη χωρισμένοι στις παρακάτω ομάδες:
- Επιστήμονες Οι μαθητές μελέτησαν το pH του εδάφους και στη συνέχεια αποφάσισαν ποια φυτά θα φυτέψουν.
- Κηπουροί Οι μαθητές ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα των βοτάνων και των λαχανικών και τη μέτρηση της ανάπτυξής τους.
- Κατασκευαστές Οι μαθητές κατασκεύασαν το θερμοκήπιο τους.
- Καλλιτέχνες Οι μαθητές δημιούργησαν το λογότυπο του έργου και την αφίσα.
- Σεφ Οι μαθητές πρότειναν συνταγές χρησιμοποιώντας τα βότανα και τα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν.
- Προγραμματιστές Οι μαθητές ήταν υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή Arduino που είχε τον έλεγχο των αισθητήρων του θερμοκηπίου.
Στον ψηφιακό πίνακα padlet μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την πορεία του προγράμματος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2017-2018
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 6/ 10/ 2017 και συμμετείχαν χώρες όπως η Τυνησία, η Πορτογαλία, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ασχοληθήκαμε με τη διαφορετικότητα αλλά και με την «ομοιότητα» που έχουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και με το πώς μπορούμε όλοι να συμπεριληφθούμε σε μια ομάδα ανεξάρτητα από τις διαφορές μας καταλήγοντας στο ότι ο κόσμος μπορεί να είναι όμορφος μετατρέποντας τους μαθητές μας σε πρεσβευτές της ειρήνης.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν μαθητές από την Γ΄τάξη :
1. Κλεοπάτρα Σιγλίδη 2. Χρυσούλα Κριεζή 3. Κωνσταντίνος Μανιαδάκης 4. Κωνσταντίνος Μάλαμας 5. Δήμητρα Ντέντε 6. Αθανάσιος Κόντος 7. Αγγελος Καμπέρης.
https://twinspace.etwinning.
Βράβευση του 2ου Γυμνάσιου Ηλιούπολης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο eTwinning 2017 στη Μάλτα και της εκπαιδευτικού Δώρας Βάκα
Μια σημαντική διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης το οποίο βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο eTwinning που έλαβε χώρα στη Μάλτα από τις 26 έως τις 28/10/2017.
Το 2ο Γυμνάσιο βραβεύτηκε με το Βραβείο “Mediterranean Prize” στο Διαγωνισμό Ευρωπαϊκών βραβείων eTwinning στις 13 Μαρτίου 2017 για το έργο “Does the earth have boarders? Migration and Human Rights”. Η συντονίστρια του έργου κ. Δώρα Βάκα ταξίδεψε στη Μάλτα για να παραλάβει το βραβείο στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 26/10 και να γευτεί την χαρά της επιτυχίας.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
Στις 13 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τα Ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning 2017. Είχαν υποβληθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο 591 αιτήσεις έργων που είχαν ήδη αξιολογηθεί και είχαν κερδίσει Εθνικές και Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας.
Τα έργα αυτά θεωρούνται όλα παραδείγματα συλλογικής εργασίας και επέδειξαν άριστα επιτεύγματα. Συνολικά απονεμήθηκαν 11 βραβεία σε αντίστοιχες κατηγορίες. Μπορείτε να δείτε όλες τις κατηγορίες εδώ.
Στο 2o Γυμνάσιο Ηλιολύπολης απονεμήθηκε το βραβείο “Mediterranean Prize” (Sponsored by the Nation Support Services of Greece-Cyprus-France-Spain-Italy-Portugal-Albania-Croatia), για τη σχολική χρονιά 2015-2016.
Συγχαρητήρια σε όλους τους διαγωνιζόμενους για το έργο τους και για τη διάκριση που απέσπασαν.
Μα ιδιαιτέρως στους μαθητές του σχολείου για την εμπιστοσύνη και την συνεργασία τους.
Για να περιηγηθείτε στο έργο δείτε εδώ: https://twinspace.etwinning.net/9984/home
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2016-2017
HELLO WORLD! IS EVERYTHING ALL RIGHT?
(ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΣΜΕ! ΟΛΑ ΚΑΛΑ;)
Παρακολουθήστε ένα βιντεακι για το πακετο με γραμματα και δωρακια που μας ήρθε από την Τυνησια!
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2016-2017
HELLO WORLD! IS EVERYTHING ALL RIGHT?
(ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΣΜΕ! ΟΛΑ ΚΑΛΑ?)
Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με μαθητές άλλων σχολείων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και θα απασχοληθούν με τα προβλήματα της εποχής. Θα συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουν να σώσουν τον κόσμο μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητά τους. Θα γίνουν πρέσβεις της ελπίδας στον κόσμο και θα μεταλαμπαδεύσουν τις ανθρωπιστικές αξίες όπως την ειρήνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη , τον σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Συμμετέχουσες χώρες:
Ιταλία, Αλβανία, Γεωργία, Ρουμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Αρμενία, Τυνησία, Φύρομ.
Έναρξη προγράμματος 10 Νοέμβρη 2016
Συμμετέχοντες μαθητές από Γ3-Γ4 προχωρημένοι
ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ
Ένα μικρό χρονικό από την ειδική βράβευση, την παρουσίαση του έργου "Does the Earh have borders? Migration and Human Rights" μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.
http://eutaxies.blogspot.gr/
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βάκα Θεοδώρα ΠΕ15
Σχολικό έτος: 2015-2016
Ο τίτλος του έργου που φέραμε εις πέρας αυτή τη χρονιά είναι "Does the earth have borders? Migration and Human-Rights" και συνεργαστήκαμε με σχολεία από Ιταλία, Γερμανία, Τυνησία, Πολωνία. Ο σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν επίκαιρα ζητήματα γύρω από το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο για την χώρα τους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο έχοντας ως βάση τις χώρες συνεργασίας. Το παραπάνω έργο έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να αναλογιστούν και να ανακαλύψουν γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα τους, μελέτησαν την ιστορία της Μέσης Ανατολής-κυρίως της σύγχρονης-, απόκτησαν μια σαφέστερη εικόνα για τις ευκαιρίες και το ρίσκο της μετανάστευσης και αναζήτησαν πιθανές λύσεις. Ήταν ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα τόσο γιατί συνεργαστήκαμε με μαθητές Λυκείου, όσο και για τον δημοσιογραφικό χαρακτήρα που είχε το project. Το πραγματικό ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και η πρόκληση του ψηφιακού εγγραμματισμού λειτούργησαν θετικά σε αυτό το πρώτο μας εγχείρημα. Για να δείτε τις παρουσιάσεις και τις δραστηριότητες του έργου, πατήστε στο σύνδεσμο http://eutaxies.blogspot.gr/p/blog-page_22.html. Το έργο, αφού αξιολογήθηκε, βραβεύτηκε με ετικέτα ποιότητας προς μεγάλη χαρά της ομάδας.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06
Σχολικό έτος 2014-2015
Το πρόγραμμα E-TWINNING βασίζεται στην ιδέα της αδερφοποίησης σχολείων εντός ή και εκτός εθνικών συνόρων. Προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία στους εκπαιδευτικούς αλλά πολύ περισσότερο στους συμμετέχοντες μαθητές.
Το έργο "Τhe Character Project. Educating the Heart” βασίστηκε στο επιμορφωτικό υλικό των MOOCS «Teaching Character and creating positive Classrooms».
Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους:
- διερευνούν σημαντικές έννοιες-κλειδιά της θετικής ψυχολογίας,
- ανακαλύπτουν τα θετικά γνωρίσματα του χαρακτήρα τους και τα αξιολογούν,
- εντοπίζουν τις αδυναμίες τους και προσπαθούν να βρουν λύση,
- ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους,
- αποκτούν αυτογνωσία,
- συνειδητοποιούν την αξία της συναισθηματικής αγωγής στο σχολείο.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαφατάκη Χαρούλα ΠΕ06
Σχολικό έτος: 2013-2014
Το “make a wish” είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2013-2014 ανάμεσα σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών από την καθηγήτρια Χαρούλα Μπαφατάκη .Στόχος του προγράμματος ήταν να μοιραστούν τα παιδιά μεταξύ τους τις εμπειρίες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι οι πέρα από όρια και σύνορα οι σκέψεις και οι επιθυμίες των συνομηλίκων τους είναι ίδιες.Το πρόγραμμα κέρδισε την ετικέτα ποιότητας από την εθνική υπηρεσία etwinning /αδελφοποίησης σχολείων Ελλάδας και εξωτερικού.Οι χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι: Ρουμανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σλοβενία.
Το πρόγραμμα αποτελείτο από τις ενότητες: