της Τζένης Σιούτη, ΠΕ07

maskesΛίγες μέρες πέρασαν από τη βραδιά της Τετάρτης 20 Απριλίου, που με τους μαθητές μου ανεβάσαμε «Το μοιρολόγι της φώκιας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και «Το φαινόμενο της πεταλούδας» του ΜαχμούντΝταρουίς, μια παράσταση για το προσφυγικό, για τον πόνο των φτωχών και καταφρονεμένων αυτού του άδικου κόσμου. Μια παράσταση στην οποία συναντήθηκαν και «συνομίλησαν» ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με τον ΜαχμούντΝταρουίς και τον WilliamShakespeare, ο Γεώργιος Σεφέρης με τον Ευριπίδη και τις Τρωάδες, σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου. Λίγες μέρες λοιπόν μετά, σκαλίζω στο χαρτί κάποιες πρώτες σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα.

«Φως, περισσότερο φως», έλεγε ο Γκαίτε λίγο πριν περάσει στην αιωνιότητα (“MehrLicht!”). Φως, περισσότερο φως έχει ανάγκη και ο κόσμος,

8 Μαρτίου

Αφιέρωμα στη Γυναίκα-Εκπαιδευτικό μέσα από λογοτεχνικά κείμενα

womanday

(Για να διαβάσετε το αφιέρωμα, μπορειτε να κανετε αριστερό κλικ πάνω στη εικόνα)

Επιμέλεια: Τζένη Σιούτη, ΠΕ07

 

του Ιωάννη Τοπάλη, Θεολόγου

saintsΚάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι άνθρωποι των γραμμάτων και ειδικότερα όσοι εμπλεκόμαστε στη μαθησιακή διαδικασία, δάσκαλοι και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τιμάμε τους τρεις μεγάλους αυτούς αγίους, τον Βασίλειο το Mέγα, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, αναγνωρίζοντάς τη σημαντική προσφορά τους και προβάλλοντάς τους σα διαχρονικά πρότυπα δασκάλων και μαθητών.
Η ζωή τους είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Πολλές πτυχές της ζωής τους θα άξιζε να αναλυθούν ώστε να αποτελέσουν για όλους μας πηγές έμπνευσης στην αρετή. Και οι τρεις υπήρξαν αξιοθαύμαστοι για πάρα πολλά πράγματα. Σαν κοινωνικοί εργάτες, σαν άνθρωποι αγάπης, σαν αγωνιστές της αλήθειας και της δικαιοσύνης, σα συγγραφείς και ποιητές, σαν ασκητές σαν λειτουργοί και ιεράρχες, σαν άνθρωποι υπομονής ανεξικακίας και ανθρωπιάς.