Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αδιανόητες θηριωδίες έθεσαν υπό αμφισβήτηση την «ανθρώπινη κατάσταση». Μικρογραφία μιας τραγωδίας αποτυπώνεται και στο Δίστομο στο οποίο διαπράχθηκε ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα πολέμου. Μέσα σε λίγες ώρες, στις 10 Ιουνίου 1944, 229 άνθρωποι, βρέφη, παιδιά, άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, αλλά και ζωντανά, εξολοθρεύθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Ογδόντα χρόνια ΜΕΤΑ, η τραγωδία του Διστόμου δεν ξεθωριάζει. Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 το Δίστομο στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Και ΜΕΤΑ; Τι (και πώς) έγινε ΜΕΤΑ;» και ξεναγήθηκαν στο Μαυσωλείο Διστόμου, ένα γλυπτικό σύμπλεγμα, έργο του γλύπτη Στέλιου Τριάντη (1931-1999).

DISTOMO2

Η σφαγή του 1944 εξετάστηκε ως μελέτη περίπτωσης για την πορεία ανασυγκρότησης μιας κοινότητας ΜΕΤΑ από μια καταστροφή, μέσα και από τη διατήρηση, διαχείριση και οικοδόμηση της ιστορικής μνήμης. Το συνεχές ΜΕΤΑ.

Η Ομάδα του Σχεδίου Δράσης ευχαριστεί θερμά την κα Αμαλία Παπαϊωάννου, αρχαιολόγο-μουσειολόγο του Δήμου Διστόμου για την ζωντανή ξενάγησή της αλλά και για την πολύτιμη συμβολή της στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της επίσκεψης στο Δίστομο.

DISTOMO1