ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ_6.3.2023
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Την Τρίτη 6η Μαρτίου 2023, Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Βι και Β2 του σχολείου συνοδευόμενοι/νες από τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Ροκανά Σοφία, Μπαφατάκη Χαρούλα και Κωστάκη Αριάνα συμμετείχαν δια ζώσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα» κατά του φαινομένου της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά περιλάμβανε:
- Παρουσίαση έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά για τον Σχολικό Εκφοβισμό για το 2022-2023 (Παράγοντες, Εμπειρικά Ευρήματα, Ανάλυση κ.α.) από τη κ Ειρήνη Λεριού, ερευνήτρια και Συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας του Οργανισμού. (Για την έρευνα πατήστε https://docs.google.com/presentation/d/1GX18h_vg0wQFYfa9jbSJmzlshMZwJzm/edit#slide=id.p1)
- Παρουσίαση αποτελεσμάτων της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα»
- Παρέμβαση/Ενημέρωση σε μαθητές σχολείων για τον Σχολικό Εκφοβισμό από Ψυχολόγους του Οργανισμού
- Παρουσίαση Προτάσεων από τους μαθητές-εθελοντές YouSmilers @YouSmileTV της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού, ενάντια στο Bullying.
Οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση, ενώ μετά το πέρας μοιράστηκαν σκέψεις και εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους.
«Το Χαμόγελο του παιδιού με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, σε συνεργασία με τους μαθητές – εθελοντές παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας έρευνας με στοιχεία από την γραμμή 1056 και την εκστρατεία των εθελοντών ‘’Μίλα Τώρα’’.
Αρχικά έλαβε τον λόγο ο κ. Γιαννόπουλος , ο πρόεδρος του ‘’ Χαμόγελου του Παιδιού’’, ο οποίος και παρουσίασε την δραματική εξέλιξη της κατάστασης. Το ένα στα τρία παιδιά έχει δεχθεί bullying και έχει πονέσει. Επίσης τόνισε ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά , όπως θύτης και θύμα. Το παιδί που θα ασκήσει bullying δεν πρέπει να μπει φυλακή ούτε να τιμωρηθεί πολύ σκληρά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν φταίει μόνο αυτό, γιατί τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι βλέπουν από τους γονείς τους. Στη συνέχεια μίλησε η ψυχολόγος που παρουσίασε το τρίγωνο της βίας από το οποίο προέρχεται ο σχολικός εκφοβισμός. Πάντα στη μία άκρη υπάρχει το παιδί που εκφοβίζεται, σε μία άλλη το παιδί που χτυπάει , αλλά πάντα υπάρχουν και οι παρατηρητές. Η ψυχολόγος επεσήμανε ότι οι παρατηρητές μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξάλειψης του bullying με τους εξής τρόπους:
α. Μιλώντας σε έναν ενήλικα, είτε γονέα είτε σε καθηγητή, τον οποίο εμπιστεύονται
β. Μιλώντας στην παρέα τους
γ. Μιλώντας στο παιδί που ασκεί βία
δ. Μιλώντας στο παιδί που πονά
ε. Καλώντας στην γραμμή 1056 ή στέλνοντας μήνυμα στο chat του 1056
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παρουσίαση ειπώθηκαν και αυτά που πρέπει να πούμε σε κάθε ένα παιδί ανάλογα με τον ρόλο του. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να σταθούμε στο πλάι του παιδιού που πονάει ενθαρρύνοντας το. Επίσης είναι σημαντικό να του υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο του και ότι πρέπει να μην φοβάται να μιλήσει. Στο παιδί που ασκεί την βία πρέπει να δείξουμε ότι δεν είναι αστείο να κοροϊδεύουμε αυτούς που είναι διαφορετικοί από εμάς ή αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες με το οτιδήποτε. Τέλος οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τους παρατηρητές, παρόλο που μπορεί να φοβούνται να καλέσουν την βοήθεια που χρειάζεται αυτό το παιδί που περνάει δύσκολα.
Προχωρώντας, ακούστηκαν οι περιπτώσεις παιδιών που είναι πιο πιθανό να καταστούν θύματα εκφοβισμού. Τέτοιες είναι αυτών που ήρθαν στην Ελλάδα από άλλες χώρες, των κοριτσιών, των παιδιών με χαμηλότερο εισόδημα με πιθανή υλική στέρηση και των παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν με την μητέρα τους.
Τελειώνοντας, η ψυχολόγος Ιωάννα Χαρδαλούπα τόνισε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι:
• Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τα κάνει να ντρέπονται
• Δεν υπάρχουν μυστικά από τους ανθρώπους που μας αγαπούν και εμείς εμπιστευόμαστε
• Σε καμία περίπτωση, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα κοροϊδεύει ή να τα βλάψει
• Πρέπει να ΜΙΛΑΝΕ ΤΩΡΑ!
Καλλιόπη Γκιουμέ, Β2
«Η δράση «Μίλα τώρα» συντονίζεται από το Χαμόγελο του Παιδιού την τελευταία δεκαετία. Κλάδος της δράσης αυτής είναι και η καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται την 6η Μαρτίου με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθούμε στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου και να παρακολουθήσουμε τη φετινή εκδήλωση από την οποία ο καθένας μπορεί να αποκομίσει σημαντικές γνώσεις ζωής. Ψυχολόγοι, ειδικοί και μαθητές -εθελοντές μας μίλησαν για το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας και όχι μόνο. Όλες οι μορφές βίας που χαρακτηρίζονται από ανισορροπία δύναμης, κακόβουλη πρόθεση και επαναληπτικότητα εντάσσονται στο φάσμα του εκφοβισμού. Η βία αυτή μπορεί να ασκείται για διάφορους λόγους, συχνά καταγωγής και φυλετικούς. Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα που διεξήχθη το 1 στα 3 παιδιά (ποσοστό 32%) δηλώνει ότι δέχεται εκφοβισμό στον σχολικό χώρο. Η σχολική βία αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα με ευρύτατες διαστάσεις και δράσεις όπως αυτή συμβάλλουν καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση που οδηγούν σε περιορισμό και στο τέλος της ημέρας σε εξάλειψη του φαινομένου».
Σταύρος Τσούρας, Β1
Τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων/-ουσών στην εκδήλωση κάλυψε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ: https://www.youtube.com/live/GwWVumjcW8I?feature=share&t=200