2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας αλλά και της αναγκαιότητας να αποκτούν βιωματικά οι μαθητές ευρύτερες ιστορικές γνώσεις, διοργανώνει τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με κέντρο την πόλη της Καλαμάτας. Ο στόχος της εκδρομής αυτής είναι η περιήγηση των μαθητών σε μνημεία τόσο της Ελλαδικής Βυζαντινής Περιόδου όσο και Προϊστορικής και της Αρχαίας. Έτσι, οι χώροι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκδρομής είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:
• Η Καστροπολιτεία του Μυστρά, που αποτελεί την καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στον ελλαδικό χώρο. Κατά την τελευταία περίοδο ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μετά το 1204, η διοικητική της διάσπαση δημιούργησε κέντρα με σοβαρή πολιτισμική παραγωγή , ανάμεσα στα οποία ιδιαίτερη θέση κατέχει ο Μυστράς. Το 1289, η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της έδρας του διοικητή δηλαδή των βυζαντινών κτήσεων της Πελοποννήσου, από τη Μονεμβάσια στον Μυστρά. Το δεσποτάτο κυβερνούν διαδοχικά μέλη δύο αυτοκρατορικών οικογενειών: των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων. Η πνευματική κίνηση στο δεσποτάτο θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια του α΄ μισού του 15ου αιώνα με την εγκατάσταση στο Μυστρά του μεγάλου φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνα και την ίδρυση της σχολής του.
• Η πόλη της Καλαμάτας: γνωριμία με την πόλη και την ιστορία της μέσα από συγκεκριμένα τοπόσημα: το κάστρο, το ιστορικό κέντρο με την παλιά αγορά, την πλατεία των Αγίων Αποστόλων με τη βυζαντινή εκκλησία αλλά και το νέο αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας.
• Το κάστρο της Μεθώνης: ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Πελοποννήσου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.).
• Πύλος – ανάκτορο του Νέστορα. Η ακμή του καλύπτει την περίοδο από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. περίπου. Καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο Μυκηναϊκό ανάκτορο. Είναι ένα συγκρότημα από διάφορα κτίρια με ένα σύνολο 105 ισογείων διαμερισμάτων ή άλλων χώρων. Τα σημαντικότερα διαμερίσματά του είναι η μεγάλη ορθογώνια "αίθουσα του θρόνου" με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία. Από τη μελέτη των κειμένων των 1100 και πλέον πινακίδων της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στο συγκρότημα του Ανακτόρου επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β΄από τον Michael Ventris.
• Αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης: Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 370 π.Χ.-369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Η πόλη, που είχε οικοδομηθεί σύμφωνα με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, άκμασε κατά τους Μακεδονικούς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους ως πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους..
Οι καθηγήτριες
Μάνου Θεοδώρα & Κεφαλά Θεοδώρα