allilographiaΗ Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union - Π.Τ.Ε.), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στους εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969 Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες έως 15 ετών.
Ο διαγωνισμός αυτός έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για το συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας, να αναπτύξει την ικανότητά τους να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσει την οξύνοιά τους και να συμβάλει στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας, που αποτελεί μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας ηλικίας έως 15 ετών.
Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2015 είναι:

«Γράψτε μία επιστολή περιγράφοντάς μας τον κόσμο στον οποίο θα θέλατε να μεγαλώσετε»

Με τη συμμετοχή στον 44ο Διεθνή Διαγωνισμό Αλληλογραφίας Νέων 2015, η Π.Τ.Ε. δίνει σε νέους και νέες παγκοσμίως την ευκαιρία

να εκφράσουν και να μοιραστούν τις ελπίδες τους για τον κόσμο μας, καθώς και τις πιθανές λύσεις σε θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Επιπλέον, με τη συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό, η νέα γενιά συνειδητοποιεί το σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες κοινωνίες, μαθαίνει να εκτιμά την τέχνη της γραφής και να αναπτύσσει την ικανότητα να συντάσσει επιστολικές εκθέσεις.
Οι εκθέσεις θα πρέπει να σταλούν σε έντυπη μορφή, χειρόγραφες ή δακτυλογραφημένες, να έχουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά μίας επιστολής (ημερομηνία και τόπος, ταχυδρομική διεύθυνση παραλήπτη και αποστολέα, χαιρετισμός στην αρχή και στο κλείσιμο και υπογραφή), καθώς και περιεχόμενο έως 800 λέξεις, στην ελληνική γλώσσα.
Η κάθε έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία του υποψηφίου και να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η τάξη φοίτησης και η ταχυδρομική διεύθυνση του υποψηφίου, οι ξένες γλώσσες που γνωρίζει, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του σχολείου στο οποίο φοιτά ο υποψήφιος και ο αριθμός των περιεχομένων λέξεων της έκθεσης.
Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να καταθέσουν τις εκθέσεις τους έως την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 στο σχολείο τους, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβιβαστούν, μέσω των αντίστοιχων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ΄ - Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής (Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το αργότερο έως και την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015.
H καλύτερη έκθεση, η οποία θα κριθεί από επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα διαβιβαστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 από τη Διεύθυνση Ψηφιακής Στρατηγικής, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στο Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε., όπου θα γίνει η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με αργυρό ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, καθώς και με πιστοποιητικά και άλλα βραβεία που προσφέρονται από την Π.Τ.Ε. Η ειδική τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα στο Διεθνές Γραφείο της Π.Τ.Ε. στη Βέρνη της Ελβετίας στις 9 Οκτωβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου. Η νικητήρια έκθεση, καθώς και τα ονόματα των τριών πρώτων επιτυχόντων θα δημοσιευθούν στο περιοδικό της Π.Τ.Ε. "Union Postale".
Πρέπει να σημειωθεί οτι στον περσινό 43ο Διαγωνισμό βραβεύθηκαν: με το χρυσό μετάλλιο μία 13χρονη μαθήτρια από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με το αργυρό μία 10χρονη μαθήτρια από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και με το χάλκινο μία 11χρονη μαθήτρια από τις Φιλιππίνες. Σε ελληνικό επίπεδο, στον περσινό διαγωνισμό συμμετείχαν 178 μαθητές από όλη τη χώρα, από τις εκθέσεις των οποίων επιλέχθηκε να μας εκπροσωπήσει στο Διεθνή Διαγωνισμό της Π.Τ.Ε. η έκθεση του μαθητή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Οινοφύτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας Μακρή Άγγελου-Λεωνίδα. Η χώρα μας έχει διακριθεί με την πρώτη θέση στον 41ο Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων της Π.Τ.Ε. (2012).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-65.08.591 (κυρία Βασιλική Κουτσούκου, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.